Първото официално посещение в чужбина на новия германски канцлер Олаф

...
Първото официално посещение в чужбина на новия германски канцлер Олаф
Коментари Харесай

Първото официално посещение на новия германски канцлер

Първото публично посещаване в чужбина на новия немски канцлер Олаф Шолц, който встъпи в служба през днешния ден, ще е в Париж и Брюксел в петък, съобщи Франс прес, като се базира на неговия офис.

Шолц ще съблюдава традицията първата страна, която новите немски канцлери посещават, да е прилежаща Франция - историческият противник на Германия, трансформирал се след това в неин главен сътрудник. Двете страни са считани за мотори на Европейския съюз.

В Париж Шолц ще бъде признат от френския президент Еманюел Макрон . След това немският канцлер ще отиде в Брюксел, където ще беседва с ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Той ще разиска с тях подготовката на първата среща на върха на Европейски Съюз, в която ще взе участие - другата седмица (на 16 и 17 декември) в Брюксел.

Макрон поздрави Шолц с избирането му за канцлер. В обръщение, което разгласява в Twitter, френският президент пожела на новия немски канцлер да напишат " дружно продължението за французите, германците и европейците ".

В различен туит Макрон благодари на Ангела Меркел, която се отдръпна през днешния ден като канцлер на Германия след 16 години на поста, за взаимната работа. Той означи, че Меркел " в никакъв случай не не помни уроците на историята (и) направи толкоз доста за нас, с нас, с цел да напредне Европа ".

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия също поздравиха новия немски канцлер и показаха удовлетворение, че ще работят с него " за една мощна Европа ".
" Поздравления, скъпи Олаф Шолц, за твоето избиране за федерален канцлер. Пожелавам ти сполучливо начало и се веселя да продължим нашето съдействие при цялостно доверие за една мощна Европа ", написа в Туитър на родния немски германката Фон дер Лайен, която е от Християндемократическия съюз.

" Желая ти всичко най-хубаво, скъпи Олаф Шолц ", туитна Шарл Мишел. Председателят на Европейския съвет също сподели, че се радва, че ще " работи дружно (с новия немски канцлер) за една мощна и суверенна Европа ".

Белгийският либерал не не помни Ангела Меркел , като ѝ благодари " за многочислените години на съдействие при цялостно доверие ".

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пожела на новия немски канцлер и неговото държавно управление " доста триумфи " и да " докара до сполучлив край огромните задания, които чакат Германия и Европа ".

Туитът на италианския социалист бе на немски език, отбелязва Агенция Франс Прес.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР