Първото официално посещение на шефа на Европейската служба за борба

...
Първото официално посещение на шефа на Европейската служба за борба
Коментари Харесай

Хипнотизирахме шефа на ОЛАФ с планове и стратегии

Първото публично посещаване на шефа на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) Виле Итала у нас провокира възторжени трепети по върховете на страната и прокуратурата. Борец №1 с измамите беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, срещна се и с основния прокурор Сотир Цацаров. И бе залят от оптимизъм и от пожелания за още по- дейно съдействие в бъдеще.

Не може да не се означи времето, в което се случи визитата на Итала - та бе броени дни откакто приключи инспекцията на КПКОНПИ, от която стана ясно, че висшите партийни и държавни чиновници, тествани поради "Апартаментгейт " не са били в спор на ползи и всичко им е наред. Посещението на шефа на ОЛАФ се случи и преди да завърши инспекцията на прокуратурата по същия мотив. Ще напомним,че самият основен прокурор Сотир Цацаров даде обещание, че тя няма да се въздейства от решението на КПКОНПИ във връзка с участниците в "Апартаментгейт ". Не се видя и краят на още една инспекция на прокуратурата - за къщите за тъщи и без посетители.

Очевидно няма по-подходящ миг за аудиенция на най-високостоящия човек от най- респектиращата европейска работа в страната, в която контролните и проверяващи органи не намират нищо неприятно в това политици и държавни служители да си купуват парцели на надалеч по-ниски цени от пазарните. Комисията към този момент отсече, че няма спор на ползи, а даже и да има машинация, тя е данъчна и в случаите от "Апартаментгейт " повече намирисва на корист със служебно състояние, на корупция или на известната у нас процедура "аз на тебе, ти на мене ".

Значително по-голям интерес за ОЛАФ съставляват случаите със корист с пари от еврофондове, каквито са средствата, с които са издигнати къщите без посетители. Но прокуратурата към момента ги ревизира и е рано да осведоми европейската работа за битка с измамите, даже и да има съмнителни проблеми. Защото може да се окаже, че да вземем за пример родата на Мустафа Карадайъ от Борино напълно в реда на нещата си е вдигнала няколко къщи за посетители с европейски пари, за които нито Карадайъ, нито новата евродепутатка от Движение за права и свободи и някогашен заместник-директор на Държавен фонд "Земеделие " – Разплащателна организация Атидже Вели са оказали каквото и да е подпомагане. И напълно несъмнено инспекцията на къщите, осъществявана от фонд "Земеделие ", ще завърши със умозаключение, сходно на това на КПКОНПИ.

Така че Виле Итала ще се порадва ден-два на фамозното българско гостолюбие и ще си замине, удивен от декларираното твърдо и непоколебимо предпочитание на представители на държавното ни управление и на прокуратурата за все по-тясно и дейно взаимоотношение с ОЛАФ. И най-важното - Итала по този начин и няма да научи на каква респект се радва тук поговорката "гарван гарвану око не вади ", необятно публикувана в съдбовната житейска обязаност на законодателна, изпълнителна и правосъдна управляващи у нас.

Подобни секрети са ненужни и на Итала, и на ОЛАФ. Ето за какво по време на срещите му тук така наречен виновни лица го засипаха със тактики, с проекти за деяние, с стратегии и отчети. Премиерът Бойко Борисов подчертава върху новата Стратегия за битка с измамите, призната от Европейската комисия в края на април и с изпълнен с вяра глас съобщи на Итала, че тактиката ще способства за усъвършенстването на съществуващата у нас система за предварителна защита, откриване и санкциониране на измами, засягащи бюджета на Европейски Съюз.

Борисов срещна госта си и с Националната тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите за интервала 2014-2020, както и с желанието да бъде създаден нов документ за интервала 2021-2027 година. А с цел да отстрани и дребното останало у госта му подозрение в решимостта на България да се бори и пази ползите на Европейски Съюз, Борисов срещнал Итала с годишния План за деяние в осъществяване на настоящата тактика и направи разумния извод, че България извършва изцяло отговорностите си за докладване на нередности по европейските фондове и стратегии.

С отработени до тънкости придвижвания на водещ хипнотизатор и основният прокурор Сотир Цацаров размаха пред очите на шефа на ОЛАФ махало от механизми за съдействие, за контактни и работни групи. Като Кашпировски той насочи вниманието на Итала към взаимоотношението сред Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и ОЛАФ, в името на триумфа в съответни следствия.

Изглежда този триумф ще бележи бъдещи следствия, а не протичащите сега. Защото както излиза от известие на прокуратурата, през днешния ден, 27.06.2019 година за сефте е контрактуван "механизъм за директна връзка и подготовка на взаимните следствия сред Прокуратурата на Република България и ОЛАФ, посредством основаване на непрекъснато настояща контактна група от прокурори и чиновници на ОЛАФ ". И до края на юли т.г. се чака първата среща на контактната група.

Очаква се и тя да се организира в доста уместно за ведомството на Цацаров време. Проверката на къщите за посетители, от която мощно биха се заинтересували и ОЛАФ,и Европейски Съюз, бе разпоредена на 24 април т. година и съгласно заповедта на основния прокурор би трябвало да завърши тия дни - в двумесечен период от оповестяването й.

Тя обаче сигурно ще се проточи. Защото надалеч по-трудно за проверяващите е да открият някакви дребни скрити нередности, в сравнение с добросъвестно да разнищят очевидните, каквито са да вземем за пример тези къщи от Борино. И след инспекцията ще изгори някой злощастник, който или е не запомнил да разгласи къщата си в туристически уебсайт, или не е съумял да завъди клиенти.

Важното е, че ще има резултат от инспекцията. А това ще даде съображение на законодателната, изпълнителна и правосъдна власт още веднъж да очароват ОЛАФ и управлението му със тактики, проекти, стратегии и отчети, доказващи непоколебимото им предпочитание да се борят и пазят ползите на Европейски Съюз. И изключително своите...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР