Първото обсъждане на пилотната програма Културно наследство на Столичната община

...
Първото обсъждане на пилотната програма Културно наследство на Столичната община
Коментари Харесай

Обсъждането на програма "Културно наследство": Няма майстори за реставрация на старите сгради

Първото разискване на пилотната стратегия " Културно завещание " на Столичната община се организира довечера в регион " Оборище ". Собственици на сгради-паметници на културата изслушаха задачите на програмата, показани от основния проектант на София Здравко Здравков.

" Колеги идват от чужбина и ми споделят " Много и прелестни здания има в София, само че за какво не се поддържат ". Налагането на наказания очевидно не оказва помощ - опитът с санкции от 20 хиляди лв. на притежателите на къщата на Гешов, с три пъти по 20 хиляди - за тези на Захарна фабрика, не проработват. Започват каузи за обжалване на глобите и до на никое място... ", изясни арх. Здравков. Затова в този момент се търсят подходи за стимелиране на притежателите да реставрират парцелите си.

" Програмата е с бюджет от 300 хиляди лв. за тази година. С тях Столичната община ще заплати плановете за ремонта на сгради-паметници на културата ", продължи да стимулира хората в залата арх. Здравков. Той изясни, че сега се образува Програмен съвет, който ще изготви критериите за кандидатстване по програмата. " До края на август всичко би трябвало да е готово ", даде обещание той. Според програмата притежателите би трябвало да упълномощят координатор от Програмния съвет, който ще движи плановите и съгласувателните процедури, " което също ще е огромно облекчение за тях ", акцентира арх. Здравков.

В залата притежателите на сгради-паметници на културата, обаче, виждаха казуса от своята камбанария. И първият въпрос към основния проектант беше: " Професори и специалисти ще изготвят плана, добре. Ще пишат наставления за скъпи мазилки, дограми, фризове - добре. Но аз като притежател ще финансирам осъществяването, а ще дойдат някакви бригади, ще клепат, ще мажат... Кой ще подсигурява качеството на осъществяването? "

Арх.Здравков изясни, че притежателите от самото начало на реставрацията ще имат поддръжката на Столичната община, която ще следи за прецизното осъществяване на плановете. Подобно заричане даде и Силвия Христова, ръководител на общинската комисия по устройство на територията и архитектура. " Авторският контрол от проектирането до до строителството ще е на общината, тъй че не би трябвало да има мърлящини ", удостовери тя. Възприе се предлагането Столичната община да изготви банка от 15-20 строителни компании, които да имат уменията да реставрират остарели здания и притежателите сами да си изберат една от тях.

Оказва се, че в София има към 1400 монументи на културата, само че сега не се знае тъкмо къде са всички те и в какво положение са. " Министерството на културата би трябвало да помогне да се актуализират данните - кои здания имат статут на монументи, на кои към този момент е изнемощял, кои са с наложени наказания и наставления ", измъкна се арх.Здравков.

Да се приложи етапност в процеса на реставрацията, предложи дама, показала се като строителен инженер. Първият стадий да е градивното подсилване на постройката, а вторият - фасадата. Идеята беше утвърдена от арх. Здравков, който добави, че по този начин ще бъде и по-облекчено търсенето на финансиране, защото ще се работи на два обособени стадия.

Предстои показване на пилотната стратегия " Културно завещание " и в други региони на столицата.

Как да се санират такива здания като лепенето на стиропор или фибран унищожава орнаментите, беше стледващият въпрос. " Добре е да се поставят изолациите от вътре ", посъветва арх.Здравков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР