Първото нещо, което трябва да знаете за т.нар. демографска бомба

...
Първото нещо, което трябва да знаете за т.нар. демографска бомба
Коментари Харесай

Демографска бомба със закъснител: Какво е решението за ниската раждаемост по света?

Първото нещо, което би трябвало да знаете за така наречен демографска бомба със закъснител, пред която са изправени страни като Англия и Съединени американски щати, е в никакъв случай да не я наричате по този начин. Раждаемостта и в двете страни продължава да понижава, а терминът „ бомба с часовников механизъм “ стартира да наподобява все по-удобен за приложимост. Той обаче не се харесва на демографите - специалистите, които учат измененията в популацията, написа Би Би Си.  

„ Първо, мразя тази фраза “, споделя Сара Харпър, професор по геронтология (изследване на въздействието на стареенето) в Оксфордския университет.

„ Не считам, че има демографска бомба със закъснител, тя е част от демографския преход. Знаехме, че това ще се случи и ще се случва през целия 21-ви век. Така че не е нещо ненадейно и би трябвало да се приготвяме за него от известно време “, изяснява още тя.  

 Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 2 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите 3 мин. Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите  Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник? 1 мин. Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник?  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси? 2 мин. „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси?  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест  Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер 2 мин. Иранският президент е умрял при злополуката с хеликоптер  Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите 3 мин. Майка държи 2-годишното си дете в клетка на ужасите  Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник? 1 мин. Ще спре ли да вали: Какво е времето в понеделник?  Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси 3 мин. Инцидент с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси  „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси? 2 мин. „ Касапинът от Техеран “: Кой е Ебрахим Раиси?  Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест 5 мин. Алек след „ Ергенът “: Мнението на майка ми не ми е натежало. Излязох самичък с чиста съвест

Мащабът на казуса обаче е голям. За да може една страна да усили или резервира популацията си, тя се нуждае от раждаемост приблизително сред 2,1 и 2,4 деца на жена. Това е известно като „ коефициент на заменяне “. 

Последните данни за Англия и Уелс демонстрират, че междинният коефициент на раждаемост, именуван още цялостен коефициент на плодовитост, е намалял от 1,55 през 2021 година до 1,49 деца на жена през 2022 година Коефициентът понижава от 2010 година насам.

Подобна е картината и в Шотландия и Северна Ирландия, които записват данните си настрана.

Междувременно в Съединени американски щати коефициентът на плодовитост е понижен предходната година до 1,62, което е рекордно ниско равнище. През 1960 година той е бил 3,65.

„ Всъщност в две трети от страните по света раждаемостта към този момент е по-ниска от коефициента на заменяне на популацията. Япония е с невисок коефициент на раждаемост, Китай е с невисок коефициент на раждаемост, Южна Корея е с най-нисък коефициент на раждаемост в света “, добавя проф. Харпър.

В днешно време растежът на популацията се лимитира единствено до Африка на юг от Сахара.

Защо има такава угриженост за намаляването на раждаемостта?

Икономическите проблеми, които ниската раждаемост може да провокира, са обилни, защото страните са изправени пред въздействието както на застаряващото и намаляващо население, по този начин и на по-малкото работна мощ, спрямо броя на пенсионерите.

Снимка: iStock

За да се опитат да усилят раждаемостта, страните могат да улеснят дамите при раждането на деца като обезпечат по-щедри условия за грижи за децата, да вземем за пример данъчни облекчения и продължен, изцяло заплатен отпуск по майчинство . Въпреки това, въпреки че сходни политики могат да забавят спада, те рядко съумяват да го трансфорат в растеж.

Колкото повече се образоват дамите, колкото повече работят и икономисват, толкоз по-добър е и животът им. Много дами избират да не поемат удара върху приходите си и вероятностите за кариера, които ставането на майка постоянно предизвиква. Затова те имат по-малко деца или въобще нямат такива.

Какво е решението?

Има два метода, по които една страна може да се оправи с намаляването на раждаемостта - може да резервира популацията си по-дълго време по-топло и по-заето, или може да реализира огромна имиграция. Трета опция не съществува.

Сингапур е една от най-бързо застаряващите страни в света и избира първия вид.

„ Полагат се доста старания за повишение на пенсионната възраст, за образование в междинна възраст и за поощряване на фирмите - които би трябвало да ви предложат пренаемане на работа до 69-годишна възраст - да наемат по-възрастни служащи:, споделя професор Анджелик Чан.

Тя е изпълнителен шеф на Сингапурския център за проучвания и образование по въпросите на застаряването. Под повторна претовареност професор тя има поради опцията възрастните служащи да останат на работа, откакто са достигнали пенсионна възраст, в случай че имат предпочитание .

Снимка: iStock

Понастоящем възрастта за пенсиониране в Сингапур е 63 години, само че през 2026 година тя би трябвало да нарасне на 64 години, а през 2030 година - на 65 години. Очаква се до тази година възрастта, до която хората, които са наново заети, могат да останат на работа, да нарасне на 70 години.

Професор Чан споделя, че държавното управление на Сингапур също по този начин поставя повече старания, с цел да подсигурява, че всеки жител има доктор, „ който би трябвало да се грижи за вас и да следи положението ви, както и да подсигурява, че имаме по-здрави хора, които могат да продължат да работят “.

Тя прибавя, че Сингапур харчи големи средства, „ с цел да имаме най-здравия тип население , което да дава опция на хората да работят в преклонна възраст “.

В Съединени американски щати Роналд Лий, почетен професор по стопанска система в Калифорнийския университет, споделя, че от ден на ден възрастни американци са принудени да работят, с цел да покриват разноските си за живот .

„ Ако разгледаме каузи на потреблението на 65-годишните и по-възрастните в Съединени американски щати, който се финансира от продължаването на трудовата активност, той е доста по-висок, в сравнение с в други развити страни “, споделя той.

Професор Лий изяснява също, че това не е нещо неприятно.

„ Мисля, че е от главно значение за целия свят да се преодолее концепцията, че възрастните хора имат право на безпределно дълъг интервал на отдих в края на живота си. Хората са по-здрави, по-енергични, по-остри в когнитивно отношение и подготвени да продължат да живеят на доста по-висока възраст, в сравнение с е било преди. Надявам се възрастта за пенсиониране да нарасне до 70 години “, споделя още той.

Понастоящем американците получават цялостна социалноосигурителна пенсия едвам след 66 години и два месеца. Постепенно обаче тя ще се усили до 67 години.

Снимка: iStock

Има обаче и различен отговор на този проблем, както ясно показва професор Харпър - увеличение на имиграцията . Това обаче явно е парещ политически картоф и от двете страни на Атлантическия океан.

„ Миграцията може елементарно да реши казуса с ниската раждаемост от демографска позиция. Това, което би трябвало да създадем, е да позволим на страните с голяма раждаемост и с голям брой служащи за може би идващите 4 десетилетия да могат да се движат по света “, изяснява тя.

Проблемът е в това, че в по-голямата част от развитите страни имиграцията надалеч не е на равнището, належащо за компенсиране на намаляващата раждаемост.

Демографските специалисти знаят, че нещо би трябвало да се промени - страните ще би трябвало да накарат хората да работят по-дълго или да усилят имиграцията , а евентуално и двете.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР