Първото нещо, което се набива на очи, когато влезете в

...
Първото нещо, което се набива на очи, когато влезете в
Коментари Харесай

Държат в стъкленица главата на Лисабонския убиец

Първото нещо, което се набива на очи, когато влезете в катедрата по Медицина на Университета на Лисабон, е отрязана глава, която е сложена на лавица, написа Мирър. Главата е жълта, гледа умерено и малко наподобява на картоф. Стои там от толкоз години, че лекарите съвсем не я виждат. Това е главата на първийт португалски сериен палач Диого Алвес, който е и последният човек в страната, който е бил обесен.


Диого Алвес е роден в Галиция през 1810 година, а през детството си бил пратен в Лисабон, с цел да работи като прислуга в богаташки къщи. Но той скоро разкрил, че животът като пристъпник му подхожда повече. Той се заселил в долината Алкантара, където пресрещал фермери при завръщането им от Лисабон. В продължение на 3 години ограбил и умъртвил 70 души.

Защо обаче запазили главата му? Алвес бил екзекутиран през 1841 година, във време, когато френологията като просвета за пръв път пристигнала в Португалия. Тази дисциплрина, която през днешния ден се счита за псевдонаука, била развита от немския доктор Франц Йозеф Гал.

Според френологията, типът на черепа дефинира характера и скронностите на индивида. Заради това и португалсксите френолози решили да запазят главата на Алвес.

Той самият става прочут посмъртно, има издадена негова биография, а през 1911 година снимат и филм за него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР