Първото нещо, което направихме сутринта на 24 февруари, беше да

...
Първото нещо, което направихме сутринта на 24 февруари, беше да
Коментари Харесай

Анна Полищук за новите стартъп тенденции по време на война

„ Първото нещо, което направихме сутринта на 24 февруари, беше да изплатим предплатено заплатите на екипа. “

Това си спомня предприемачът Анна Полищук за деня, в който Русия нахлува в Украйна. Анна е съосновател на една от сполучливите започващи компании в Украйна –, която работи от 2015 година През последните години C2C маркетплейс платформата уголемява наличието си на пазари в Централна Азия и Европа, а през днешния ден е основана в Познан, Полша. Lalafo работи като благотворителен план, осигуряващ артикули на украинците там, гратис.

По данни на украинското външно министерство вложенията в бранша на започващите компании се усилват от 39 млн. $ през 2014 година до 509 млн. $ през 2019 година По думите на Анна през 2021 година в стартъпите в Украйна са вложени 779,6 млн. $ – с 46% повече спрямо 2020 г. 

Според нея украинската стартъп и софтуерна сцена имат две съществени характерности. По-голяма част от започващите бизнеси разполагат с екипи за софтуерни разработки и ръководство в Украйна, само че са насочени към пазарите зад граница. Второ, те съставляват добре създадени огромни аутосорсинг компании, които обслужват пазари отвън Украйна. Такива са Grammarly, Reface, Petcube, Deposit Photos, Readle, Restream, Preply, Jooble, Lalafo.

„ Почти всички компании от така наречен Украинска Стъртъп Стена на Славата са интернационалните с украински създатели и екипи “, споделя Анна. 

Каква е картината след февруари 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна? По какъв метод създателите на започващи компании се пробват да запазят бизнеса и хората си, намират ли нови ниши за развиване? Какви са новите играчи на украинската предприемаческа сцена седем месеца след началото на войната?

Говорим по тези тематики с Анна, която ще бъде един от главните лектори на форума, дружно с още доста огромни имена от български и световни компании, измежду които Adidas, Glovo, Microsoft, SiteGround, Mastercard, Dreamix, FITE и други По време на Digital Trends 2022 съоснователката на Lalafo ще показа скъпи прозрения за развиването на започващите компании през опита си на бизнес водач по време на война.    

Анна, какво се случи със стартъп бранша в Украйна след нахлуването на съветските войски в края на февруари?

От седмици получавахме доста предизвестия за съветската инвазия, само че не познавам един човек, който ги приемаше съществено. Никой не беше квалифициран, когато това в действителност се случи. Никой не знаеше какво да прави. Руснаците бомбардираха цялата страна и беше неразбираемо дали е безвредно да останеш там, където си, или да се опиташ да тръгнеш нанякъде.

Първото нещо, което направихме сутринта на 24 февруари, беше да изплатим предплатено заплатите на екипа. 

Първите проблеми в Киев пристигнаха от горивата и парите в брой. Имаше 4-часови опашки пред бензиностанциите, доста от които бяха затворени, защото нямаха към този момент гориво. Тегленията на пари от банкоматите бяха лимитирани до 200 $ на човек дневно. Супермаркетите и аптеките бяха отворени, само че всички други магазини бяха затворени.

Всички софтуерни компании се опитваха да се устроят в офиси в Западна Украйна. Масово се наемаха остарели къщи в най-отдалечени дребни обитаеми места. Лвов се трансформира в новия софтуерен център. Моят съучастник и фамилията ми се преместихме от Киев в Ивано-Франковск, където имахме бизнес сътрудници.

Хората живееха в офисите си. Буквално спяха на пода сред бюрата. 

На по-късен стадий започнаха проблемите с валутата, рестриктивните мерки върху пазаруването на задгранична валута, поръчките от чужбина и изпращането на пари отвън Украйна. След това имаше проблем с електронните услуги. Някои държавни институции бяха затворени, което направи невероятно осъществяването на разнообразни действия. Например – не беше допустимо да се правят покупко-продажби с парцели. 

В момента е много мъчно за всички млади стартъпи, които не са излезли на облага до февруари 2022 година Като цяло всички вложения в Украйна са прекратени.

Новите стартъпи, в случай че не се реалокират на нов географски пазар, както направихме ние с Lalafo Ukraine, би трябвало или да се насочат към военния софтуерен бранш, или да излязат от бизнеса.

Около 30% от украинските стартъпи затвориха след началото на войната.

От друга страна, даже преди войната доста от тях гледаха в посока отвън границите на страната. Поради това бизнесът им остана непокътнат. Например в Lalafo записваме добър напредък на всички други пазари, където оперираме. Географската диверсификация несъмнено ни оказа помощ. 

Може ли да се приказва за бизнес, когато над главите ви летят бомби и се чуват сирени? Как успяхте да релокирате бизнеса си и да запазите своите чиновници? 

Всеки онлайн бизнес спря за съвсем два месеца. След това хората се приспособиха. Повечето софтуерни компании могат да работят отдалечено и това направихме, щом хората ни се оказаха в сигурност. Дали сме дума, че би трябвало да задържим бизнеса си, с цел да поддържаме хората от нашия екип, техните фамилии и да можем да даряваме на армията.

През февруари отидох в Полша и благодарение на наши бизнес сътрудници успяхме да организираме гратис настаняване за всеки, който желае да се реалокира там. Беше по-лесно да се откри заслон в Полша, в сравнение с в Западна Европа. Чакаха ни жилища и къщи. Хората имаха вяра, че всичко ще свърши до дни и никой не искаше да се мести. Няколко седмици по-късно обаче, през март, първите фамилии започнаха да се реалокират. Вече 40 души живеем в Полша.

Една от нашите служителки беше в Ирпен, покрай Киев. Тя съумя да избяга безусловно под обстрел. Щом Ирпен бе освободен, нейното семейство незабавно се върна. Повечето хора бяха в същата обстановка, никой не искаше да изоставя дома си и щом станеше повече или по-малко безвредно, се връщаше в него.

Сега предписание номер 1 гласи: в случай че не се чуват сирени, би трябвало да има две стени сред вас и външния свят. По този метод сте предпазени, в случай че ракета падне наоколо. Първата стена може да бъде разрушена, а стъклата на прозорците – да се разхвърчат на всички места. Втората стена ще ви опази.

Най-предпочитаното място за работа и сън в един апартамент е коридорът. Ако въздушната офанзива е масирана, хората се реалокират в мазетата, подземията, паркингите метро станции и други Хората са обособили офиси и спални там, донесли са столове, маси, Wi-Fi рутери и матраци. Всеки има аптечка със себе си. Докато има електричество и интернет, можем да работим.

Каква е разликата сред функциите на дамите и мъжете във време на война?

В началото, в интервала март и април, доста дами и деца напуснаха страната. Тези, които към момента имаха домове, се върнаха в тях. От 40 души, които пристигнаха с мен в Полша, две трети се прибраха в Украйна. Много мъчно е за фамилиите, изключително с деца, да останат разграничени за дълго време.

Някои от софтуерните ни инженери в този момент са водачи на дронове или работят в радиоотделите на армията. Тенденцията е да правиш това, в което си добър. 

В началото всички – и мъже, и дами, които не бяха в армията, бяха натоварени със задачата да търсят муниции: бронежилетки, шлемове, дронове, радиостанции, медицински комплекти и други По това време имаше меме, че всеки украински боец има личен доброволец и че украинският доброволец може да открие всичко и да го достави на всички места. 

Сега доброволческото придвижване върви в посока разработване на лични устройства, а не на пазаруването им. Един от нашите инженери провежда екип за основаване на Drop системи за дронове. Друго момиче управлява екип, който създава уреди за нощно виждане за коли.

Какъв е приносът на Lalafo за украинците? 

Когато избухна войната, осигурихме изцяло гратис към 50 000 продукта от складовете ни в Киев. Цената на всички артикули в платформата бе 0, с цел да може хората да имат достъп до тях. 

Когато отидохме в Полша, разбрахме, че можем да използваме технологията си, с цел да доставяме филантропична помощ на украинците, които са се преместили там. 

Получихме доста помощ от Познан, в това число гратис пространство, което 10 украинки трансфораха в изцяло работещ склад единствено за 2 седмици. Получаваме артикули от филантропични центрове, както и от частни лица, които обработваме и по-късно предоставяме изцяло гратис посредством Lalafo. 

Lalafo в Полша към момента действа като благотворителен план. Украинците може да поръчат безвъзмездни облекла и домашен съоръжения, които ние ще доставим до всяка точка на страната. Досега сме изпратили към 12 000 продукта на близо 12 000 фамилии. 

Следващата ни стъпка е да отворим Lalafo за всички хора в Полша. Всеки ще може да поръчва безвъзмездни артикули, освен украинците. Това е моделът, по който работехме в Украйна преди войната. Получавахме артикули от хората по пощальон или пощата, и ги предлагахме в Lalafo на нуждаещите се. 

Каква е прогнозата ви за развиването на украинските стартъпи през 2023 година?

Новата наклонност на украинската стартъп сцена са военните и отбранителните технологии и тези с двойна приложимост. Доброволците се научиха да набират доста огромни средства. Виждаме от ден на ден стартъпи, финансирани от доброволци, а не от професионални вложители.

Заражда се също по този начин нов вид предприемачество. Преди войната типичният стартъпър бе млад IT човек, който работи в споделен офис. Сега обстановката се трансформира. Стартъпърите по време на война идват от разнообразни сфери на живота – водачи, учители, спортисти, инженери. Сега методът, по който стартират, е следният: екип от двама души може да създаде артикул или услуга за свои другари в армията, предлагайки го изцяло гратис. Например система за стартиране на дронове, устройства за нощно виждане за коли, слънчеви акумулатори за Starlink и други Те набират средства през обществени мрежи и изпращат продуктите си на армията гратис. Много от тях даже не осъзнават, че на процедура ръководят стартъп. По този метод някои от тях бележат голям напредък в развиването си. 

Тези нови бизнесмени нямат задоволително знания за главно счетоводство и ръководство на веригата на доставките. Много постоянно не разполагат със конструкция или мениджмънт. За да им помогнем да се развият, ние създадохме Spices – фонд за специфични планове, посредством който поддържаме начинания, които ни приближават до успеха. Предлагаме грантове и оказваме помощ със структурирането на новите бизнес инициативи. И не сме сами в този развой. Има доста организации като нашата. Мисля, че тази наклонност ще се развие още през идната година. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР