Първото метро на Пакинстан - Оранжевата линия, трябваше да бъде

...
Първото метро на Пакинстан - Оранжевата линия, трябваше да бъде
Коментари Харесай

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан. Вместо това страната получи финансова и политическа криза

Първото метро на Пакинстан - " Оранжевата линия ", трябваше да бъде първият успех на Китай в опита ѝ да подкопае въздействието на Съединени американски щати в страната и да преначертае международната геополитическа карта.

Финансирано и издигнато от китайски държавни компании, надземното метро в Лахор, което скоро ще бъде готово, е измежду първите планове за общо $62 милиарда на Китай в Пакистан, споделя The Wall Street Journal.

Пекин се надяваше, че метрото на стойност $2 милиарда, ще помогне на Пакистан да се трансформира в образец за китайския проект за разширение на въздействието ѝ посредством големи и скъпи планове. Вместо това, то се трансформира в емблематично за проблемите, пред които се изправя актуалния " Път на коприната ".

Едва три години след началото на китайската програмата в Пакистан, страната се е запътила към дългова рецесия, породена частично и от растежа на китайските заеми и вноса поради планове като " Оранжевата линия ", която ще изиска още доста обществени дотации, с цел да работи.

 Черногорската автомагистрала за на никое място
Черногорската автомагистрала за на никое място

Балканската страна се натовари с непостижим дълг от Китай за план, който мъчно може да бъде оневинен

Световният проект на Китай, наименуван " Един пояс. Един път ", включва 70 страни и е оприличаван на щатския проект " Маршал ", посредством който Европа бе издигната отначало след Втората международна война. Като свърже редица пристанища, железопътни линии, пътища и тръби, Пекин цели да отвори нови пътища за търговия от изток на запад, да сътвори бизнес за китайските компании и да разшири стратегическото си въздействие.

Докато американците използваха главно грантове в следвоенна Европа, Китай предлага заеми в непрозрачни покупко-продажби, в границите на които осъществяването на плана се дават на китайски компании.

Пакистан е една от няколкото страни, които се пробват да се оправят с финансовия и политически провал след приемането на прекомерно огромен китайски дълг. Пакистанските управляващи пък изостават с заплащанията за електричество от новите китайски централи - част от инфраструктурната стратегия - поради отдавнашните проблеми пакистанците да бъдат накарани да си заплащат сметките.

 Проекти за милиарди: Как Китай си купува другари и въздействие в Източна Азия?
Проекти за милиарди: Как Китай си купува другари и въздействие в Източна Азия?

Пекин влага доста и в поддържането на позитивния си имидж

Очаква се проблемите да станат отвратително тежки до началото на есента, когато отпред на страната ще има ново държавно управление, което най-вероятно ще търси избавление от Международния валутен фонд. Ако бъде подписано съглашение с МВФ, то най-вероятно ще включи ограничавания по отношение на новите заеми и разноските, което може да накара страната да редуцира плановете с Китай.

Такъв ход би се оказал много неприличен за Пекин, който описваше своя величествен проект като метод нестабилната страна да преобърне ориста си и се надяваше да потвърди изгодите от своя модел на други страни.

А и следователно " в действителност Западът ще избави страната ", споделя Андрю Смол, специалист по връзките Китай-Пакистан в German Marshall Fund - основан във Вашингтон тинк-танк.

 Европа се разсъни за рисковете от китайските вложения
Европа се разсъни за рисковете от китайските вложения

Лидерите на Стария континент се притесняват от задачите на Поднебесната империя

" Ако в последна сметка се стигне до това, то ще е огромна черна точка против " Един пояс. Един път ". И също така ще даде на Съединени американски щати, които дават най-вече пари за МВФ, мощно въздействие върху проектите на Китай в Пакистан ", споделя още той.

Вашингтон от дълго време се опълчва против наречената от тях " дипломация дългови капан " на Пекин. Наскоро против плана на Китай се оповестиха и Европейски Съюз, и Индия.В Малайзия, която е на втора позиция по получени средства по самодейността след Пакистан, новото държавно управление спря работата този месец по железопътен план на стойност $20 милиарда, като в същото време прави инспекция и на други планове. Миянмар пък се пробва да предоговори пристанищен план на стойност $10 милиарда. Непал спря проектите за два китайски язовира от ноември насам.

Китайските планове в Пакистан, които могат да бъдат спрени, включват ремонт на железопътна линия за $8 милиарда. Железният път е жизненоважен за нов търговски маршрут, готвен от Пекин, който би трябвало да свърже северозападен Китай с пакистанския бряг на Арабско море.

Самото сегашно пакистанско държавно управление хвърля виновността за дълговата рецесия върху надценените рупии.

Пакистан може да потърси и избавление от Китай, вместо от МВФ. Китайски банки към този момент са дали $3 милиарда избавителни средства на търговски лихви, с цел да стабилизират запасите на Пакистан в задгранична валута. Засега обаче Пекин не желае да разяснява вероятен заем, като показва, че ще разиска тематиката с новото държавно управление. Подобен заем ще резервира проектите на Пекин, само че ще сътвори стеснителен казус.


" Новият път на коприната " може да сътвори дългови проблеми на редица страни

И да даде опция на Китай да придобие надзор над тях

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР