Първото Международно биенале на стъклото в България беше открито на

...
Първото Международно биенале на стъклото в България беше открито на
Коментари Харесай

Международно биенале на стъклото представи уникални творби

Първото Международно биенале на стъклото в България беше намерено на 27 септември 2017 година в Музея за история на София. Събитието събра огромна част от артистите и феновете на изящното изкуство. Официалната гала, която даде началото на биеналето бе дирижирана от телевизионния водещ Васил Василев–Зуека.

Подготвената специфична музикална стратегия бе изпълнена от Габриела Ликова, Сребрина Минева, Ермила Швайцер, Симо Лазаров, Юли Анков и Росица Бечева. Гостите и участниците бяха поздравени от проф. Иван Маразов, от зам.-посланика на Република Чехия Ярослав Камас, зам.-директора на Музея за история на София инж. Борис Чилев и от един от специфичните посетители на биеналето – Натали Енгълс от Съединени американски щати.

Аудиторията бе приветствана и от доцент доктор Константин Вълчев, креативен шеф на биеналето и Габриела Тончева, помощник шеф. В интервала от 27 септември до 3 октомври, Международното биенале на стъклото 2017 се организира в четири града и срещна българската аудитория с актьори от над 30 страни.

Всяка една от дванайсетте изложения, които бяха част от програмата, имаше своя атмосфера и дух. Те приближиха посетителите до разнообразното мистично естество на художественото стъкло, като събраха под един покрив разнородни актьори, подбрани със специфична селекция.

Една от доста забавните изложения бе на Ателието по художествено стъкло на UNArte, Букурещ. Студентите от влиятелния университет за изкуства дойдоха в България, дружно с техния учител и наставник проф. Дан Попович. Младите гении показаха работата и визията си за материята на стъклото в изложба Евдокия Арт Глас, а със специфична презентация – своя университет и опциите, които предлага в изложба УниАрт.

Първото издание на МБС 2017 сподели изрично, че има високи цели с разнообразието и качеството на своята стратегия. В България дойдоха създатели от Чехия, Съединени американски щати, Канада, Румъния, Мексико и Испания, които демонстрираха своята работа и споделиха част от креативните си тънкости и секрети.

Жителите и гостите на София, Велико Търново, Варна и Белослав имаха опция да станат част от креативен ателиета, лекции и презентации, водени от основни актьори в областта на художественото стъкло, носители на голям брой оценки, измежду които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и други.

Документалната стратегия на биеналето бе не по-малко оживена и забавна, а кулминационната точка бе особено готова видео-лекция, представяща международно известния Музей на стъклото Корнинг в Ню Йорк.

Друг акцент на програмата беше и първата галерия на планове в България на колаборативната двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова. Тя включи документални фрагменти от техни монументални работи и една от най-ранните пластики, изпълнена от артистите.

В морската ни столица ценителите имаха опция да се насладят на изложения в градската художествена изложба „ Борис Георгиев” и в галериите ИНХОМ и „ Буларт “. Завод ИНХОМ в Белослав също стана хазаин на креативен ателиета и демонстрации за работа с горещо стъкло по няколко разнообразни метода.

Бяха осъществени и планове от един от най-големите майстори на ръчно издуханото стъкло от Чехия - Ондрей Стрнадел. По това време в София художникът и ваятел Зденек Лхотски показа свои творби в независима галерия в Чешкия културен център.

Ключови места в програмата бяха още изложба Червената точка, Национална гимназия по приложни изкуства Св. Лука и други Седмицата приключи с откриването на изложбата „ Проекти | Либенски и Брихтова” в изложба УниАрт на Нов български университет. Една от приятните изненади на първото издание на фестивала е, че част от художниците-участници в изложбите подариха своите произведения на биеналето.

Така незабавно след откриването си, Международното биенале на стъклото сложи началото на своята сбирка от стъклени творби на изкуството. Някои от създателите, които подариха част от своето изкуство са Андреа де Понте (Аржентина), Ива Колоренцова (Чехия), Чен Мин Фан (Тайван), Сини Маружи (Финландия), Дайнис Гудовскис (Латвия), Елина Билоус (Украйна), Фатма Чифтчи (Турция), Албена Димитрова (България) и други

Екипът на биеналето към този момент работи по идващото му издание през 2019 година и работата кипи с цялостна мощ, като дотогава форумът ще поддържа своята активност, с цел да продължава да радва феновете на изкуството.

Още на 23-ти ноември следва да се открие изложбата Стъклен полет в Изложбени зали Рафаел Михайлов във Велико Търново. На нея ще бъдат показани резултатите от биеналето и показани Нов български университет, Великотърновския университет и Националната академия по изкуства – Букурещ.

Ден преди откриването, ще се организира сесия научни отчети в границите на биеналето от студентите на трите университета. Организаторите на събитието, доцент доктор Константин Вълчев-преподавател в Нов български университет и неговият помощник Габриела Тончева-докторант в Нов български университет, сътвориха в действителност една неповторима платформа. Те са безапелационни, че идващото издание ще бъде разширено и обогатено, само че ще остане отражение на своя център – художественото стъкло в неговата многостранност, изящност и непорочност.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР