Първото масово недоволство срещу последиците от новопостроената близо до селото

...
Първото масово недоволство срещу последиците от новопостроената близо до селото
Коментари Харесай

Четвърто миризливо лято настъпва за село Труд, молят отчаяно Европа за помощ

Първото всеобщо неодобрение против последствията от новопостроената покрай селото биоцентрала беше на 20 август 2016 година предиобед. Хората тогава не бяха доста проведени, само че единни в недоволствата си от фекалните миризми , настанени трайно във въздуха, от отпадъците, изпадащи от камионите, пренасящи оборския тор, от вибрациите.
Биоцентралата в действителност се намира най-близо до селските гробища и най- най- първите версии за миризмите ги приписваха на недобре заровени и разлагащи се трупове.

Толкова злокобно звучеше всичко, а към централата се търкаляха мъртви птици. Сигналът беше доста впечатляващ, единствено че същият ден следобяд се възпламениха и изгоряха тютюневите хранилища в Пловдив и в новинарския поток Труд просто потъна. В идващите месеци и години настъпи една динамичност, привидно придвижване по вертикала, сигнали до институции и митинги, които неизбежно завършваха с уверението, че на хората единствено по този начин им се коства

Село Труд е единствено на 5 км от Пловдив , на пътя за Карлово. Tо е огромно интензивно село, в което живеят и много пловдивчани, избрали чистия въздух вместо жегите и праха на огромния град. Възникна съдружие " Бъдеще за село Труд ", то провежда жителите на селото, а в поддръжка се оповестиха и локалните управници- кметът на селото и на общината.

Няколко пъти вършиха обсада на оживения път до Карлово, няколко пъти вършиха огромни събрания, манифестации, тук идва омбудсманът, кой ли не. РИОСВ- Пловдив ревизираше и ревизираше и все нищо не откриваше . А миризмите започнаха да се контролират- вместо денем, настъпваха в дребните часове на нощта. Старите камиони бяха заменени със цистерни, от които сякаш към този момент не падаше нищо, по тази причина пък обещаният от вложителите път до биоцентралата по този начин и не беше издигнат и цистерните продължиха да минават през селото- край учебното заведение, къщите, детската градина.

Селото е огромно, в случай че в по-близкия до биоцентралата край имаше миризми и трептения, то в другия пък от придвижването стана прашно . Местните лекари оповестиха, че се утежнява положението на хронично болните от белодробни заболявания. Малките деца през лятото отказваха да се хранят на открито. Регионална инспекция за опазване на околната среда продължи да показва активност, да следи въздуха, да прави инспекции и... да твърди, че нищо няма . Обаче работата малко наподобява като да събираш круши с ябълки, тъй като няма уред за премерване на миризми . Така че ситуацията увисна в изказванията сред двете страни- може и двете да са прави. Това, за което Регионална инспекция за опазване на околната среда изследва, да го няма, а миризмите да си ги има. А що се отнася до качество на живот, да дишаш фекални миризми не е прелестно. Никак дори. Но и хората не се отхвърлиха. 

Подобни биоцентрали има и другаде в страната. Към недоволните от село Труд се причислиха недоволни по същия мотив от Нова Загора и Царевец . Подобни проблеми има и във Врачанско. Всъщност кучето е заровено в една дребна корекция, направена във времето в нормативната база на централите, преработващи скотски боклуци . Отварят им вратата за течни боклуци, от които към този момент идва огромният проблем. 

Три години след първия митинг, пробвали всевъзможни български инстанции и виновни лица, недоволните от село Труд, Нова Загора и Царевец, се обръщат към този момент непосредствено с писмо до Европейската комисия и Европарламента , изпращайки по едно и също време с това писмото си и до министър-председателя и омбудсмана на републиката. В писмото се споделя, че към този момент има пробив - влезнало в действие прокурорско разпореждане по отношение на шефа на БАБХ- Враца, което постановява и прекъсване активността на тамошната биоцентрала, уволняване на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Враца. 
А в село Труд?  
" В пловдивското село Труд, област Пловдив, община Марица, сме очевидци на безсрочни наставления на Регионална инспекция за опазване на околната среда и очевидно добра връзка сред проверяващи и оператор на производството - за сметка на пострадалите данъкоплатци ", се споделя в писмото. Докато всеки протокол от по този начин наречените „ инспекции “ на локалната Еко ревизия приключват с „ Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще продължи ефикасния надзор в обекта “ и след двуцифрения брой инспекции, които нормално установяват, че всичко е „ в норма “, самостоятелна лаборатория SGS (при планувана инспекция  в хода на последното дело против следващото капиталово желание на Централата в Труд), открива надвишавания на токсичен газ в пъти над норма. Последици за нарушителите нямаше!
Такива нямаше и след протоколираните с полицейска акция на няколко пъти, установени нарушавания за разлив в зимния неразрешен за наторяване интервал (с влезнала мощ от януари 2018г. заповед на министър Нено Димов и Румен Порожанов), в компетенцията на БАБХ и Отдел Екология на община Марица. Относно изказванието, че операторът има лична система за мониторинг и поставя старания да не вреди на околната среда сме безапелационни, че това не е по този начин. На база изпратените документи с всички пропуски и несъответствия на пуснатите НЕРЕДОВНО в употреба съоръжения за произвеждане на електрическа енергия от биомаса, комисията по петиции в Европейския парламент oтправи запитване към European Commission за осъществяване на ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ . Казусът стигна и до комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните в Европейския парламент. Вярваме, че от тук насетне стартира кошмарът за всички от Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ, БАБХ, Министерство на околната среда и водите, община и други способени. "

В писмото се изброяват и съответни разминавания при очевидни нарушавания от страна на биоцентралата, а недоволството на хората продължава. Да забележим дали Европа ще обърне задоволително внимание. Нищо чудно пловдивското село и още няколко дребни обитаеми места като Нова Загора и Царевец да влязат в дневния ред на новата Европейска комисия и новия Европарламент. На това се надяват жителите им, а недоверието им към българските институции към този момент е безпределно
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР