Първото мащабно проучване на човешката музикалност идентифицира 69 генетични варианта,

...
Първото мащабно проучване на човешката музикалност идентифицира 69 генетични варианта,
Коментари Харесай

Чувството за движение в ритъма на музика е генетично обусловено

Първото огромно изследване на човешката благозвучност разпознава 69 генетични разновидността, свързани със синхронизирането на ритъма, т.е. способността да се движим в такт с музиката, написа EurekAlert.

Екип от откриватели, измежду които експерти от Института по генетика " Вандербилт " и биотехнологичната компания 23andMe, са открили, че способността за придвижване в синхрон с музикален темп е отчасти кодирана в човешкия геном.

Много от гените, свързани със синхронизирането на ритъма играят роля във функционалността на централната нервна система. В това число влизат гени, експресирани доста рано в развиването на мозъка и в областите, които са в основата на слуховите и двигателните умения, изяснява Рейна Гордън, един от водещите създатели на проучването.

" Ритъмът не се въздейства единствено от един ген. Върху него оказват въздействие стотици гени. Почукването, пляскането и танцуването в ритъма на музиката са в основата на човешката благозвучност ", споделя Гордън, представен от Българска телеграфна агенция.

Проучването демонстрира също, че синхронизирането на ритъма споделя част от генетичната си архитектура с други характерности, в това число биологични ритми като вървене, дишане и циркадни ритми.

" Това е реформаторски метод за разбирането на биологията, която стои в основата на връзката сред музикалността и други здравни характерности ", споделя съавторката на проучването Лея Дейвис. 

За задачите на изследването създателите му са анализирали данни за над 600 000 души. Това е разрешило на специалистите да разпознават генетични алели, които се разграничават според от способността на участниците за синхронизиране на ритъма.

" Големият брой участници в изследването ни даде неповторимата опция да осезаем даже слаби генетични сигнали. Резултати от него съставляват стъпка напред в научното схващане на връзката сред генетиката и музикалността ", споделя Дейвид Хайндс от изследователския екип.

Изследването е оповестено в Nature Human Behaviour.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР