Първото лунно затъмнение за 2019 г. ще може да се

...
Първото лунно затъмнение за 2019 г. ще може да се
Коментари Харесай

Първо пълно лунно затъмнение за годината

Първото лунно затъмнение за 2019 година ще може да се следи от България рано сутринта на 21 януари, оповестиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките.

Частичните етапи на затъмнението ще стартират в 5.37 ч. българско време, когато Луната ще стартира да навлиза в земната сянка, а в 6.41 ч. ще стартира цялостната фаза, когато Луната ще наподобява червеникавокафява. Около 8.51 ч. ще е последният контакт със земната сянка.
Небесното представление през погледа на „ Аз, репортерът ” (СНИМКИ) Две галактически феномени съответстваха тази нощ
Габровската астрономическа обсерватория разгласи ден на отворените порти на 21 януари, когато над територията на България ще има добра видимост на лунното затъмнение.

Снимка: Аз, репортерът

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде към три часа, а цялостното затъмнение ще е към един час. При цялостното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, а ще е алена, както при всички цялостни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на обстоятелството, че слънчевите лъчи не я доближават директно, напомня Българска телеграфна агенция.
Над два часа ще може да се следи явлението „ кървава Луна ” в България Ако съумеете да снимате лунното затъмнение, изпратете ни фрагментите в платформата „ Аз, репортерът ".
Лунното затъмнение ще е очевидно и с невъоръжено око, само че благодарение на оптически уреди ще могат да се следят по-детайлно измененията по лунния диск. Пълното лунно затъмнение ще може да бъде следено от Северна и Южна Америка, от огромна част от Европа и Западна Африка - през нощта на 20 против 21 януари.

За европейците и африканците цялостното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкоз добре поради изгряващото слънце.

Следващото цялостно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 година През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР