Първото издание на Под игото на Иван Вазов беше показано

...
Първото издание на Под игото на Иван Вазов беше показано
Коментари Харесай

Показват първото издание на Под игото в Русе

Първото издание на " Под игото " на Иван Вазов беше показано за първи път пред русенска аудитория в библиотека " Любен Каравелов ". Романът, е отпечатан в сборника " Народни умотворения, просвета и книжнина " преди 130 години, под редакцията на Захарий Стоянов.

Русе

Малцина знаят, че в началото романът " Под игото " не излиза като независима книга, а е включен в двата тома на алманах, публикуван от Държавна печатница- София при започване на 90 -те години на 19- ти век. Произведението на Вазов излиза независимо едвам 4 години по- късно.
Валерия Йорданова- отдел " Местна история ": Изданието е доста известно. В него са разгласили свои творби доста български създатели. Но самото заглавие: " Сборник за национални умотворения и народнопис ", подсказва, че главното в него са български фолклорни песни, поговорки, пословици и други. "
В регистрите на библиотеката не е непокътнато кой е донорът на този образец. Ясно е обаче, че в страната са останали единични бройки, едната от които се съхранява в Националната библиотека.

Валерия Йорданова, отдел " Местна история ": За страдание, на мога да кажа какъв брой е бил тиражът.
Освен " Под игото " експозицията " Из книгите на Европа " показва и първите издания на европейски творби, преведени на български език. Сред тях " Дон Кихот ", шекспировите „ Макбет, " Крал Лир ", и " Клетниците " на Юго. Изложбата в Русенската библиотека може да бъде прегледана до 18 юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР