Първото активно изтичане на метан от морското дъно в Антарктида

...
Първото активно изтичане на метан от морското дъно в Антарктида
Коментари Харесай

В Антарктида откриха първо активно изтичане на метан от морското дъно

Първото интензивно приключване на метан от морското дъно в Антарктида е било разкрито от учени.

Изследователите също по този начин са разкрили, че микроби, които нормално употребяват мощния парников газ, преди да доближи атмосферата, са пристигнали единствено в дребни количества след пет години, което разрешава на метана да изтича.

Смята се, че огромни количества метан се съхраняват под морското дъно към Антарктида. Газът може да стартира да изтича, защото климатичната рецесия затопля океаните, вероятност, която откривателите обявиха, че е " извънредно тревожна ", написа " Гардиън ".

Причината за появяването на новото приключване остава мистерия, само че евентуално тя не е световното стопляне, защото морето Рос, където е намерено, към момента не се е затоплило доста. Изследването има значение и за климатичните модели, които понастоящем не регистрират забавянето на микробното ползване на изтичащ метан.

Активното приключване за пръв път е било видяно инцидентно от водолази през 2011 година, само че на учените беше належащо до 2016 година да се върнат на обекта и да го проучат в детайли, преди да стартират лабораторни проучвания.

" Забавянето (в потреблението на метан) е най-важната констатация ", акцентира Андрю Търбър от Университета в Орегон в Съединени американски щати, който управлява проучването, като добавя: " Това не е добра вест. Отне повече от пет години, с цел да стартират да се демонстрират микробите и даже тогава метанът бързо изтичаше от морското дъно. "

Освобождаването на метан от замръзнали подводни хранилища или постоянно замръзнали региони е една от основните повратни точки, за които учените са обезпокоени, които се случват, когато несъмнено влияние на световното затоплане стане неудържимо.

" Цикълът на метана е нещо, от което ние като общество безусловно би трябвало да се тревожим ", акцентира Търбър и прибавя: " Намирамо го за извънредно обезпокоително. "

Много малко се знаеше за цикъла на метана в Антарктида, само че положителната вест съгласно него е, че новото приключване обезпечава естествена лаборатория за още проучвания.

Не е известно за какво се образува новото приключване. " Това е тайнственост, на която към момента нямаме отговор ", отбелязва Търбър и разяснява: " То е от страната на настоящ вулкан, само че не наподобява, че е пристигнало от това. "

Проф. Джема Уадъм от Университета в Бристол във Англия, която не е взела участие в проучването, съобщи: " Антарктида и нейната ледена завивка са големи черни дупки в нашето схващане за цикъла на метана на Земята - те са сложни места за работа. Смятаме, че под ледената завивка евентуално [има] забележителен метан, " сподели тя. " Големият въпрос е: какъв брой огромно е изоставането [в микробите, консумиращи метан] в съпоставяне със скоростта, с която могат да се образуват нови течове на метан в резултат на отстъпващия лед? "

Изследването, оповестено в списанието Proceedings of the Royal Society B, оповестява за откриването на проникването на метан в 10-метрова (30 фута) дълбока площадка, известна като Cinder Cones в McMurdo Sound. Това е 70-метрова лепенка от бели микробни рогозки, а по време на експедицията през 2016 година бе открита втора навлизане.

" Ние се натъкнахме на просмукването на метан в обект, който се гмурка от 60-те години на предишния век и преди малко се включи ", сподели Търбър. Нямаше мехурчета метан, сподели той. " По-голямата част от метана в доста прониквания в действителност излиза в това, което назоваваме дифузни потоци. Това е просто разтворено във водата. "

Източникът на метана евентуално е разпадащи се водорасли, залепени под утайки и евентуално са на хиляди години. В множеството елементи на океаните приключването на метан от морското дъно се употребява от микроби в утайката или водния дирек нагоре. Но бавният напредък на микробите в уеб страницата Cinder Cones и неговата дребна дълбочина значи, че метанът съвсем несъмнено изтича в атмосферата.

Търбер сподели, че първите микроби, които порастват на мястото, са били от ненадейно напрежение. " Вероятно сме в стадий на триумф, където може да минат пет до 10 години, преди дадена общественост да стане изцяло приспособена и да стартира да употребява метан. "

През 2014 година бе намерено необятно разпространяване на дейното навлизане на метан край субантарктическия остров Южна Джорджия, първи за Южния океан. " Но това е в действителност друг океанографски регион от континента Антарктика ", сподели Търбер.

Уодъм сподели, че петте години, за които е проучена просмукването на Cinder Cones, са къс интервал от време. " Така че би било добре да забележим какво ще се случи с тази навлизане в бъдеще. Откритието също ви кара да се чудите дали тези характерности са по-често срещани, в сравнение с може да мислим в Антарктида, само че рядко се натъкваме на тях. "

Въпреки това е малко евентуално учените да съумеят да се върнат в Антарктида скоро. В момента континентът е без ковид, само че рискът от зараза е нарушил проектите за експедиция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР