Първоначално търгът за отсечката привлече осем кандидати, но до крайния

...
Първоначално търгът за отсечката привлече осем кандидати, но до крайния
Коментари Харесай

"ПСТ груп" се договори да строи 1.4 км от магистрала "Струма" за 18 млн. лв.

Първоначално търгът за правата притегли осем претенденти, само че до крайния стадий с отваряне на ценови предложения останаха едвам половината

© Надежда Чипева Още по тематиката
АПИ може да бъде санкционирана с 18.5 млн. лева поради " Джи Пи груп "

Договорът за тунел " Железница " ще бъде подписан, въпреки че може да се окаже незаконосъобразен
18 сеп 2018
Две непознати компании апелират избора на " Джи Пи " за строител на тунела " Железница "

Гръцката " Актор " и италианската " Тодини " бяха отстранени още преди отварянето на ценовите им предложения. Победителят е предложил 185 млн. лева
17 авг 2018
" Джи Пи груп " ще строи тунел " Железница " против 185 млн. лв.

" Главболгарстрой " и " ПСТ груп " са определени за реализатори на двата метода към тунела. Това е следващ търг с всеобщо премахване на претенденти
8 авг 2018 " ПСТ груп " завоюва публичната поръчка за строителство на 1.4 км сектор след тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " в посока Гърция. Преди дни Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е подписала контракт с компанията, защото не се появиха спънки през тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от други компании.

По другите две позиции от същия търг обаче не се случи същото. " Джи Пи груп " беше определена да строи самия тунел, който ще бъде най-дългият в България, против 185 млн. лева без Данък добавена стойност. Гръцката компания " Актор ", която взе участие в поръчката, апелира пред Комисия за защита на конкуренцията решението за избор на реализатор. Предстои регулаторът да се произнесе по нея, а след това евентуално въпросът ще отиде до висшия съд. Жалба имаше и от консорциум, воден от италианската " Тодини ", само че производството по нея е било отказано, сочи информация в уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.

За сектора преди тунела преди всичко оценителната комисия на АПИ класира офертата на обединяване от три компании от групата на " Главболгарстрой ". Все още няма подписан контракт с тях съгласно информацията на уеб страницата на АПИ.

Печеливш наред

" ПСТ груп " завоюва със своята най-ниска цена - 18.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Критерият за цена беше с най-голяма тежест при избора на строител - 60%. За правата в началото се състезаваха осем участници, като до отваряне на механически предложения стигнаха единствено пет. Участъкът би трябвало да се построи за 660 дни.

През 2016 година компанията беше на четвърто място по приходите измежду строителите, само че през 2017 година падна на 11-о място в класацията на бранша в " Капитал 100 " с доходи от 73 млн. лева ПСТ ремонтира зоната към храм-паметника " Александър Невски " и градинката " Кристал " в София, извършва поправки на улици в столицата и взе участие в обединяване, което поддържа правата на " Тракия " от Стара Загора до Бургас.

В края на 2017 година столичният кмет Йорданка Фандъкова приключи връзките на общината с ПСТ по контракт за настоящи поправки на улиците в регионите " Банкя ", " Овча купел ", " Красно село ", " Красна поляна " и " Горна баня " поради некачествено осъществяване.

Фирмата е благосъстоятелност на кипърската " Колвик сървисис лимитид ", сочат данни от Търговския указател, и се свързва с ПИБ.

Сложна предистория на търга

Поръчката за сектора към тунел " Железница " в началото беше оповестена през 2016 година само че през април 2017 година беше прекъсната, откакто част от техническите предложения на двама участници мистериозно изчезнаха.
След това търгът беше разгласен при започване на септември предходната година в нов вид, а точно - разграничен на три обособени позиции - за самия тунел, дълъг към 2 км, и за двете прави преди и след него.

Поръчката беше прекъсната още веднъж към месец по-късно поради неточности в нея. При третото оповестяване предстоящо търгът за общо 250 млн. лева провокира мощен интерес, само че доста от участниците бяха отстранени още при разглеждането на техническите оферти.

Притеснения към търга имаше, защото строителството на автомагистрала " Струма " се финансира от оперативна стратегия " Транспорт " и би трябвало да бъде приключено в период до 2023 година В противоположен случай България ще би трябвало да връща европейските средства за цялата автомагистрала, които са стотици милиони. Предстои да се подават предложения и изберат строители на най-скъпия сектор от " Струма " - Кресненското дефиле.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР