Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към споразумението, но за съжаление и

...
Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към споразумението, но за съжаление и
Коментари Харесай

Сърбия и Косово се договориха за нормализиране на отношенията

„ Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към съглашението, само че за жалост и двете страни не се съгласиха с това в детайли предложение. Това беше подкрепено едностранно, косовската страна не беше задоволително гъвкава. От друга страна Сърбия акцентира, че по принцип няма да подписва нищо, до момента в който не бъде изцяло подготвена да го приложи. Споразумението и осъществяването ще станат неделима част от европейския път, както и в дневния ред за стабилизиране на Косово с Европейски Съюз “.

 

Той добави, че на срещата на съвета по външни работи на Европейски Съюз в понеделник, а в четвъртък пред водачите на страните-членки на Европейски Съюз ще осведоми в детайли за днешните диалози: " Косово и Сърбия би трябвало да възстановяват връзките си, това към този момент не може да се избегне, съглашението и анексът са доста значими в тази посока и ние ще работим интензивно за това осъществяване ".

 

Изпълнението на съглашението значи на практика стъпки, които би трябвало да бъдат направени, добави той. Косово и Сърбия са се заели напълно и добросъвестно да съблюдават всички членове на съглашението и да извършват съответните си отговорности навреме. Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че президентът на Сърбия Александър Вучич е избягал от подписването на съглашение, с цел да извърши поетите отговорности сред двете страни и е оставил на Европейския съюз да откри механизъм, по който уговорките да станат обвързващи.

 

От своя страна Александър Вучич, който пристигна в Охрид с настройката, че няма да подписва каквото и да било съобщи, че е реализирано „ някакво съглашение ” и няколкото точки, по които има реализирано единодушие ще станат част от преговорната рамка за двете страни.

След диалозите в Охрид сръбският президент добави, че през днешния ден ще показа всяка точка на жителите на Сърбия и ще изясни всичко, което се е случило в Охрид, а от понеделник ще се среща с представители на парламентарните групи.

 

Преговорите за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия продължиха 12 часа, като те бяха водени от специфичният представител на Европейски Съюз Мирослав Лайчак, в началото бяха двустранни с Курти и Вучич, а по-късно и взаимно. В срещите, като наблюдаващ взе участие и специфичният представител на Съединени американски щати за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР