Първоначално досъдебното производство е водено срещу Васил Божков и още

...
Първоначално досъдебното производство е водено срещу Васил Божков и още
Коментари Харесай

Приключи разследването срещу Васил Божков за подбудителство към убийства и опит за изнасилване

Първоначално досъдебното произвеждане е водено против Васил Божков и още шестима обвинени за проведена незаконна група, основана за осъществяване на убийства, изнасилвания и насила . В края на март месец т.г. наблюдаващите прокурори са прекратили отчасти делото, а в останалата му част следва да бъде импортирано в съда с обвинителен акт. Част от материалите са отделени от следствието и са изпратени на Окръжна прокуратура - Плевен и Районна прокуратура - Благоевград, осведомиха от прокуратурата.

От следствието са отделени и материалите, които касаят обвиняването на Васил Божков за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Алексей Петров през 2015 година , което е останало във етапа на опита. Те се изпращат за присъединението им към делото, което е формирано през 2016 година по същия мотив и което също е под управление и контрол на Софийска градска прокуратура, предава Българска телеграфна агенция.

Разследването е прекъснато против петима от обвинените в частта по отношение на управлението и присъединяване в проведена незаконна група , доколкото доказателствата за съществуването на такава не са задоволително безапелационни и обвиняването в тази му част не е защитимо пред съда, прецизират от прокуратурата.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу Божков за опит за обезчестяване (чл. 152, вр. член 18 НК); за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Йордан Динов (чл. 116 НК); за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Манол Велев, което е останало във етапа на опита (престъпление по член 116, вр. член 18 НК) и за подбудителство към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, алинея 2 НК), допълват от прокуратурата.

Обвинителният акт против предприемача може да бъде импортиран, откакто изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за отчасти преустановяване или откакто същото бъде доказано или изменено от съда.

На 25 август 2023 година Васил Божков се върна от Дубай, където пребиваваше и беше арестуван на летището в София. На идващия ден Софийският градски съд го задържа в ареста. В момента той е под домакински арест с електронна гривна.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР