Първоначалният страх е преминал в паника, а след това нещата

...
Първоначалният страх е преминал в паника, а след това нещата
Коментари Харесай

Писателят и лекар Тео Буковски: С този вирус не можехме да плануваме и да имаме мечти

Първоначалният боязън е минал в суматоха, а по-късно нещата са се понаредили. Вече имаме проект за бъдещето или проект по какъв начин да мечтаем оттук насетне. Това, което този вирус ни лиши, е, че не можехме да плануваме и да имаме фантазии.
Това сподели пред БНР писателят с псевдоним Тео Буковски, който другояче е доктор Анастас Иванов.

„ Ако някой ми беше споделил предходната година или даже януари тази година, че това може да ни се случи, нямаше да допускам, макар че се занимавам с писане на фантастика, на фентъзи, с изключение на престъпната литература. /…/ През февруари и началото на март ми се струваше, че в действителност живеем във приказен свят, като че ли излязъл от романите на Артър Кларк, даже на Стивън Кинг, който е написал и нещо сходно на това, с което живеем в конфликт. “, описа той.

Най-тежките прочувствени и душевен проблеми съгласно Буковски са пристигнали точно от неизвестността дали на следващия ден ще можем да отидем в парка, да излезем от града, да забележим околните си. „ Не толкоз от самата гняв на вируса, изключително в нашата страна. “

Страхът от незнайното е един от най-лошите и най-изяждащите страхове, добавя лекарят публицист. „ От това, което не можеш да видиш, не можеш да докоснеш, от това, което даже не можеш да очакваш – като размер, като тип, като форма. Страхът ще остане и след този месец, и след тази година “, споделя Тео Буковски и предвижда, че ще преодолеем страха от ковид, както сме опитомили и други, доста по-опасни в предишното болести.

Тео Буковски счита, че от повредената душeвност и основания стрес по време на пандемията от Covid-19 ще пострадат доста повече хора от избавените по време на световната изолираност.

„ Може би ние не овладяхме тъкмо тази прочувствена, психическа страна на поднасянето на информацията за този вирус, за това заболяване, за ограниченията, които би трябвало между тях ние да съблюдаваме. Това беше слабото звено в тази зараза. Иначе като медицински индикатори ние сега се оправяме доста добре “, счита Буковски.

„ Още Аристотел е споделил, че индивидът е обществено създание и аз не мога да си показва, че за два месеца може от едно обществено създание индивидът да се трансформира в изолирано създание. Това беше лайтмотивът на тези два месеца – останете у дома, бъдете изолирани. “

За трудовия си стаж като доктор доктор Анастас Иванов е претърпял към този момент над 20 грипни епидемии. Спомня си по какъв начин по времето на така наречен свински грип през кабинета му дневно прекосявали по стотина души – от деца до възрастни.

„ В началото на март това най-вече ме притесняваше, да не се повтори. Но някак си тази зараза, най-малко при мен, в моя кабинет не протече по този метод “, споделя още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР