Първоначалните срокове за подмяна на касовите апарати и софтуера, с

...
Първоначалните срокове за подмяна на касовите апарати и софтуера, с
Коментари Харесай

Сроковете за подмяна на касовите апарати ще се удължат

Първоначалните периоди за замяна на касовите апарати и софтуера, с който работят, най-вероятно ще се удължат. Това стана ясно от изявление на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ след приемане на промени в закона за Данък добавена стойност на второ четене.

С разпоредба на финансовото министерство от септември 2017 година се вкара условие всички фискални устройства да предават в действително време данни по отдалечената връзка с Националната организация за приходите (НАП) за всяка касова записка. Досега това ставаше 1-2 пъти месечно, което водеше до неотчитане на сред 30% и 70% от оборотите и отбягване на заплащането на налози.

Наредбата планува подмяната на фискалните системи на бензиностанциите да стане до септември 2018 година, на всички регистрирани по Данък добавена стойност компании – до 31 декември 2018 година, а на нерегистрираните по Данък добавена стойност сдружения и огромните търговски вериги, които работят с интегрирани системи (ИАСУТД) – до 30 юни 2019 година

" Знаете, че българинът чака последния период и с цел да не се получи скупчване през декември на доста компании, които вкупом решат да си сменят касовите апарати или софтуера на устройствата, ще обсъдим дали смяната да не стане поетапно за обособените сектори, като стартираме с по-рисковите ", обясни Стоянова.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова добави, че след срещи с бизнеса е решено срокът за бензиностанциите, които би трябвало да създадат редица промени при отчитането на горивата и продажбите си, да се усили до 31 декември 2018 година вместо до септември.

По данни на шефката на Национална агенция за приходите касовите апарати у нас, които са отчели най-малко една продажба, са 440 000 броя, само че действително работещи са към 300 000. Според Менда Стоянова те са даже по-малко – сред 250 000 и 280 000. Димитрова не се ангажира да каже съответен % на устройствата, които подлежат на замяна, само че по данни на финансовото министерство става въпрос за към половината апарати. Останалите могат да се пренастроят, което важи най-много за по-модерните апарати, създадени през последните две години.

Шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова обясни още, че са водени договаряния с мобилните оператори, през които минава отдалечената връзка с Национална агенция за приходите. Те разяснили, че няма по какъв начин касовите бележки да се регистрират в действително време, а това можело да става с 5 минути забавяне. ИТ експерти настояват, че има софтуерни решения, които да разрешат отчитането на бележките да става безпрепятствено, тъй че да не блокират сървърите на данъчните след смяната.

С промените в закона за Данък добавена стойност и в Наредба-18 се вкарват и условия към търговците да употребяват единствено избран в лист на Национална агенция за приходите програмен продукт за фискалните си устройства за да не се работи с стратегии, които разрешават операции, тъй че в Национална агенция за приходите да се регистрира да вземем за пример единствено всяка втора или трета продажба. Ще има и санкции за софтуерните компании, в случай че се откри, че техен програмен продукт се употребява за операции.

Експерти от данъчната организация обясниха, че ще бъде затегнат и режимът за изпращане в Национална агенция за приходите на данни от продажбите в онлайн магазините, тъй че да се обзет по-пълно и тези обороти.

Депутатите от левицата напуснаха бюджетната комисия при разискването и гласуването на измененията с обяснението, че няма да вземат участие в този " цирк ", който ще ощети бизнеса със 120 млн. лева поради закупуването на нови касови апарати.

Менда Стоянова отговори, че държанието на Българска социалистическа партия е " цирк ", тъй като, в случай че е виновна, левицата нямало по какъв начин да гласоподава срещу измененията, които целят да покачат събираемостта на налозите.

Стоянова изясни, че тъпърва финансовото министерство ще има период от шест месеца да почисти детайлите по Наредба-18 дружно със засегнатите бизнес асоциации, тъй че измененията да преминат безпрепятствено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР