Първоначалните ни представи за лятна почивка са насочени към морето,

...
Първоначалните ни представи за лятна почивка са насочени към морето,
Коментари Харесай

КЗП: През лятото проверяваме туристически обекти в цялата страна

 Първоначалните ни показа за лятна отмора са ориентирани към морето, само че ние и в предходни интервали в контролната си активност сме обхващали и летния планински туризъм. Даваме си сметка, че той също е доста значима съставния елемент от цялостния туристически артикул в България. Още повече, че – в случай че условно го назовем различен на морския туризъм – в последните години той печели все по-голяма известност с изискванията, които се дават в планинските места, с естествените забележителности, с опциите за потреблението на извънредно богатите залежи на минерална вода в България. Естествено, че ние като надзорен орган сме длъжни да присъстваме и да установим, че всичко е по този начин, както законът изисква. Това сподели по " Дарик " радио ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Той добави, че при разбор на данни на неправителствения бранш се вижда, че даже и в летния сезон морският и различният, включително и планинският туризъм са съвсем равностойни. " Разбира се, би трябвало да отчитаме и някои особености. Например, че нормално пътуванията са по-кратки, когато приказваме за планината през лятото – нормално уикенд. Докато почивките на морето са свързани с по-дълъг престой ", разяснява ръководителят на КЗП.

Актуално в днешно време е рекламирането тук-там за настаняване като СПА обекти, по тази причина и един от сериозните акценти в контролната активност на КЗП през лятото ще бъде точно върху тях. " Проверяваме дали правилно е предоставена информацията на потребителите. Дали в тези комплекси, в които се твърди, че има СПА центрове, тези центрове са сертифицирани съгласно условията на нарочната разпоредба. И като цяло дали в действителност хората, когато гласоподават доверие и решат да създадат един подобен вид отмора, ще получат това, което им е дадено и за което са платили ", изясни Маргаритов.

Най-честите нарушавания в СПА обектите са липса на документ, даване единствено на част от рекламираните за съответното място за настаняване услуги и непоставяне на видно място на ценоразписа с услугите и тяхната стойност.   

Димитър Маргаритов предизвести при избора на СПА хотел за лятната отмора да се търси повече информация. " Специално за подобен вид обекти със СПА центрове, балнеолечебни, уелнес, таласотерапевтични има указател, който съществува на страницата на Министерството на туризма. Когато четат съответна оферта и нещо в нея не е ясно или ги тормози като информация, като цени – освен високи, само че и съмнително ниски – да търсят директния контакт с този, който дава тази оферта. Да пристъпват към резервация и възнаграждение на такава отмора тогава, когато са вътрешно уверени, че са наясно с параметрите и когато имат опция против заплащането да получат документи – ваучери, касов бон и прочие ", предложи ръководителят на КЗП.     

Маргаритов сподели още, че инспекциите за новия летен сезон към този момент са в ход. Интензивните инспекции ще стартират от началото на месец юли, когато се чака да работят към този момент всички сезонни обекти по морето и навътре в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР