Първоначалните ни данни, това, което мога да кажа, е, че

...
Първоначалните ни данни, това, което мога да кажа, е, че
Коментари Харесай

Проф. Габровски: 3-годишното дете е починало от остра протичаща инфекция

" Първоначалните ни данни, това, което мога да кажа, е, че става дума за една извънредно остро протичаща зараза, която е довела до съдбовния завършек на 3-годишното дете. Разбира се, това са първични данни. Трябва да се види по всеки един стадий каква е билла повода пациентът да бъде пренасочван и по-късно да се даде мнение. В болница Пирогов са се положили всички вероятни старания. Нещата са се развили по един неподлежащ на надзор метод, с каквито и да е модерни медицински средства. За страдание. " Това сподели пред Българска национална телевизия проф. доктор Николай Габровски, зам.-председател на БЛС и зам.-директор по лечебната дейсност в УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов ".
В момента тече инспекция в другите две лечебни заведения, от които е било препратено детето. Очакват се резултите на следствието да станат ясни в сряда. Пирогов е била последната болница, в която е било признато 3-годишното детенце, което умря.
" Факт, че детето е обикаляло, факт е, че би трябвало да се разбере за какво. Възможно е, сътрудниците да са решили, че детето има потребност от друго равнище или компетентност, с която те сега не разполагат. Нямам визия и не желая да взимам мнение по случая. Категорично обаче съм склонен, че пациенти не би трябвало да се връщат. И Пирогов е отворен - на процедура не връщаме заболели. ", разяснява Габровски.
" Над 300 000 души всяка година минават през Спешното поделение на Пирогов. Около 50 000 от тях остават на лекуване. Това изисква равнище на подготовка, което малко лечебни заведения поддържат, тъй като е скъпо. Лимитът за следващата година към момента не е конкретизиран Тази година работихме в граници на конфорт, мисля че и за идната година прогнозата е рационална и съответна. ", оптимист беше той за бюджета на Пирогов за 2020г.
Голяма смяна следва за Спешната помощ у нас, тя ще бъде обвързвана с поправки и възобновяване на автобазата и образование на лекари. Това съощи Габровски. 
Промяната се чака с реализирането на Европейска стратегия за над 160 млн. лева ., която ще промени образа на Спешната помощ. Тя е ориентирана към всички съставни елементи в системата. Промяна в незабавните центрове - ремонт, който обгръща близо 29 лечебни заведения, над 30 незабавни центъра и над 70 филиала. Закупуване на нови транспортни средства - над 400 коли за спешна помощ би трябвало да бъдат закупени. Започва и нов стадий на образование на лекари от незабавната медицина. Очаква се близо 7 000 души да преминат за година и половина, през целият цикъл, който обгръща спецификата на работата.
Няма искащи доста да са незабавни медици обаче, разяснява Габровски.  " Това е фронтова линия, всеки ден, всяка нощ ". Огромни са проблемимте, като те не са единствено организационни. " Проблемът с заплащането постоянно може да се твърди, че има, само че това не е водещо, за мен. Най-важното е първо несигурността . Отивате на място, за което имате доста лимитирана информация, има близки, за минути би трябвало да се ориентираш. Това е голям стрес и това е всяка поръчка, всяка нощ. Това е изпепеляващо бих споделил. Това е една от аргументите за малко искащи. Агресията също е голям проблем ", акцентира проф. Габровски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР