Първоначалната регистрация на автомобили ще става не от КАТ, а

...
Първоначалната регистрация на автомобили ще става не от КАТ, а
Коментари Харесай

Частни фирми ще регистрират автомобили

Първоначалната регистрация на коли ще става не от КАТ, а от частни компании в профилирани пунктове за идентификация и инспекция на техническата редовност. Това планува планът на Закон за пътните транспортни средства, оповестен за публично разискване.

Проектът е от трите, на които би трябвало да се раздроби в този момент настоящият Закон за придвижване по пътищата. Първите два законопроекта - на нов Закон за придвижване по пътищата и на Закон за водачите на МПС, бяха пуснати за разискване още през януари. Третият план се забави повече от половин година поради разногласия сред " Пътна полиция " и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " - тогавашните КАТ и ДАИ, кой да прави първичните регистрации. Според специалисти планът задоволява и лобистки ползи на компаниите, които внасят коли и имат лични бази за гаранционно обслужване. Те ще получат бизнес за милиони, като отварят и частни пунктове.

Базите на " Пътна полиция " в страната ще получат лицензи, каквито имат и частниците, с цел да преглеждат и записват служебните коли от своето и други ведомства и структури, свързани с националната сигурност, се споделя в плана. Държавната организация " Технически интервенции (ДАТО), която се занимава със следене, подслушване на телефони и дебнене в интернет, ще си направи личен пункт, тъй като никой не трябва да знае с какви коли, микробуси или мотори работи.

Всяко транспортно средство, влезнало в България, ще получава паспорт от автомобилната администрация още преди да се е сдобило с български номера. За всички останали 3,6 млн. автомобила в страната инспекторите са длъжни да поддържат указател с техническо досие за всяка кола. Когато получи документите от частния пункт, притежателят на преди малко купената от вносител кола отново ще върви в КАТ, с цел да си вземе номерата, само че без самия автомобил. От плана не излиза наяве къде ще се инсталират табелите - дали в частния пункт, или още веднъж в КАТ, само че този въпрос се чака да бъде организиран с разпоредба. Забранява се регистрацията на коли с десен волан, написа в плана.

Според него всеки занаятчия с работилница, завод или автосервиз в страната би трябвало да се записва в ДАИ, откъдето ще получи уверение, даващо му правото да се занимава професионално с ремонти и поправки на транспортни средства. Ако работи без сходен лиценз, той може да бъде осъден с санкция от 1000 до 5000 лева Също 5000 лева ще заплаща, в случай че не допусне проверяващи в обекта, а 1000 лв. ще му коства, в случай че не издаде фактура или касова записка за свършената работа.

Автосервизите са длъжни да дават 6 месеца гаранция на клиента след всеки ремонт, да показват описи с хората, които работят при тях, и квалификацията им, употребяваните машини, уреди и съоръжение. Авторите на закона изясняват това като ограничения против сервизите фантоми и сивия бранш.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР