Първоначалната асоциация между думите "български институции" и "нови технологии" твърде

...
Първоначалната асоциация между думите "български институции" и "нови технологии" твърде
Коментари Харесай

3 умни технологии, които се използват в български градове

Първоначалната асоциация сред думите "български институции " и "нови технологии " прекомерно постоянно е, че двете не са изключително съвместими. Особено по линията "умни градове ". И въпреки всичко, има и позитивни планове, които се случват. По време на фестивала Webit 2018 в София Microsoft и Telelink показаха три технологии, които към този момент се употребяват в български общини и институции.

Бил Гейтс ще строи града на бъдещето в пустинята Аризона

Технологиите, които най-умните градове ще употребяват

Те са разграничени в три направления - "Сигурни градове ", "Устойчиви градове " и "Дигитални градове ". Те са част от концепцията на Microsoft - CityNext и са подготвени и към този момент се употребяват действително.

Технологиите, които ще трансформират света до 2055 година

Производството на "Грипен " се развива с добавена действителност

Основната цел е да се форсира и улесни цифровата промяна на градовете. Представените технологии включват интегрирано ръководство на градовете, повишение на сигурността, предварителна защита от пожари и наводнения,лицево различаване и други

"Умните градове към този момент са тук. Нашата цел е да ги внедрим в облака. Вече не е въпрос единствено да има умни системи, а и къде се намират, по какъв начин се поддържат, по какъв начин подават информация и доближават до потребителя. Също по този начин е доста значимо и какъв брой са сигурни ", разяснява за Vesti.bg Стефан Малиновски, началник на отдела за "Интелигентни системи " на Telelnik.
 Умен светофар, който разпознава пешеходци и автоматизирано превключва на зелена светлина за тях. Умен светофар, който разпознава пешеходци и автоматизирано превключва на зелена светлина за тях.
Най-важни и постоянно желани от българските градове са системите за сигурност и за градски превоз, добавя той. Системите за градски превоз включват автоматизирана билетна система, за интелигентно ръководство на светофари, предоставяне на приоритет на транспортните средства на градския превоз, осведомителни спирки и други Спирката може да бъде награждана съгласно потребностите на града, да се прибавят още екрани и благоприятни условия.

Билетната система е основана в "облака " на Microsoft Azure. Към нея има мобилно приложение, което да се употребява елементарно от потребителите. Чрез него се получава информация за маршрутите, графика на придвижване, могат да се купуват билети и карти. "Бъдещето е в смарт телефона, не е в билети, хартии и така нататък ", добавя Малиновски. Тази система се приготвя за Стара Загора, където ще се приложи и осведомителната спирка. Системата за градски превоз към този момент се употребява и в над 20 града в Румъния.



Другата технология са системите за сигурност. Системата Aware е създадена от Microsoft и полицията на Ню Йорк след атентатите през 2001 година Системата е като "шапка ", която сплотява информацията от голям брой други осведомителни системи и потоци, които има в един интелигентен град. Например данни от регистрационни номера, информация за трафика и други Aware сплотява данните и може да следва осъществяването на разнообразни сюжети.
 Системата за лицево различаване, която подава информация в действително време. Системата за лицево различаване, която подава информация в действително време.
"Например може да се програмира издаване на предизвестие, когато системата засече, че доста хора на даден площад стартират да бягат, когато човек лежи на земята и други Чрез системата може да се търсят хора. Едно от решенията предлага лицево различаване, споделя къде е видян търсеният човек ", споделя Малиновски.

Какво желаят дамите? Роботът София дава отговор от България (ВИДЕО)

Тази система към този момент се употребява в НДК стартово, като Министерство на вътрешните работи я употребява и на разнообразни места в страната, добавя той. Aware може да работи с всевъзможни системи, в това число остарели и към този момент налични в общините и полицията и не е нужно да бъдат заменяни. Тя ги надгражда и доразвива.

Третото решение са кули за детекция на пожари, които към този момент се употребяват в няколко общини. Камери сканират определен регион - най-често гори и полета и въз основата на логаритми засичат пожари в ранна фаза. Софтуерът е създаден от Telelink, а камерите са на компанията Flir.
 Камера за следене и предварителна защита на пожари Камера за следене и предварителна защита на пожари
Telelink има и сходна система за наблюдаване на равнището на реките. С помощта на програмен продукт може да се доразвиват логаритми, да се тестват разнообразни модели и да се възнамерява по-добре. Последните две решения са най-вече за отвън градовете, само че въпреки всичко още веднъж ги касаят директно, отбелязва Малиновски.

"Тези системи не са екзотика в градовете по света, а и в България. Въпросът към този момент не е дали има такива системи, а каква е тяхната зрялост. Смея да кажа, че представяме решения на международно равнище, които към този момент се употребяват и имаме референции за всяко едно от тях ", приключва той.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР