Първоинстанционният съд на ЕС застана на страната на активисти за

...
Първоинстанционният съд на ЕС застана на страната на активисти за
Коментари Харесай

Евросъд поиска по-прозрачен законодателен процес в ЕС

Първоинстанционният съд на Европейски Съюз застана на страната на деятели за по-голяма бистрота в законодателния развой на съюза, оповестява " Ройтерс ".

Общият съд на Европейски Съюз прикани Европейския парламент да разкрива основните документи от диалозите сред законодателите и страните от Европейски Съюз.

" По предписание Европейският парламент би трябвало да обезпечава достъп, при съответна молба, до документи, свързани с провеждащите се тристранни диалози. Работата на тристранните срещи съставлява решителен стадий от законодателния развой ", се споделя в позицията на съда.

Тристранката е неофициална среща сред Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет.

Тези договаряния при закрити врата играят основна роля при разрешаването на значими и противоречиви въпроси. Стотици сходни срещи се организират на година, употребяват се от 70 до 80% в законодателния развой.

Според поддръжници тези срещи разрешават да се форсира процесът при прокарването на комплицирано законодателство. Но критици се оплакват, че този вид скрито правене на закони лимитира демократичния контрол, защото няма бистрота и в последна сметка подронва доверието към институциите на Европейски Съюз.

Според съдиите по-голяма бистрота ще укрепи Европейски Съюз в очите на 500 милиона европейци.

Парламентът може да апелира решението в Европейския съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР