Първо заседание на работната група по икономика, търговия и иновации

...
Първо заседание на работната група по икономика, търговия и иновации
Коментари Харесай

Часове след скандала с ОМО Илинден Лорер води наша делегация в Скопие

Първо съвещание на работната група по стопанска система, търговия и нововъведения сред България и Северна Македония ще се организира в понеделник и вторник в Скопие. Българската делегация ще бъде водена от министъра на нововъведенията Даниел Лорер, оповестиха от неговото ведомство.
 
Лорер и министъра на финансите на Република Северна Македония Фатмир Бесими ще съпредседателстват първата среща на взаимната работна група.
По информация на министерството на финансите в Скопие на срещата двете страни ще прегледат опциите за привличане на вложения, новаторски благоприятни условия, финансирането на планове, увеличението на комерсиалния продан сред двете страни и целите за развиване на района, както и областите, в които може да се развиват взаимни планове.
Министърът на нововъведенията отпътува в северомакедонската столица единствено часове след следващия скандал, избухнал, откакто северомакедонският президент Стево Пендаровски се срещна и се фотографира със неразрешената от Конституционния съд у нас поради фракционизъм ОМО "Илинден ". Организацията от години лобира за признаването на "македонско малцинство " в България. У нас тя не получи регистрация поради несъгласие на устава й с нашата Конституция.
Заради срещата им с Пендаровски, която последва взаимното съвещание на двете държавни управления, в събота от Външното ни министерство с позиция показаха угриженост от сходни отрицателни жестове в миг, когато София и Скопие ускоряват разговора в позитивна посока.
"Дни след сполучливото взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, още веднъж ставаме очевидци на повишение на публичното напрежение, подбудено от съответни дейности на президента на Северна Македония, с което се вършат опити за обновяване на тематики, влизащи в спор с Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Подобни дейности не способстват за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускорение на процеса на европейската интеграция на Северна Македония ", съобщи Министерство на външните работи.
В отговор на българската реакция Пендаровски излезе с изказване, в което твърди, че нито едно негово деяние досега, нито пък в бъдеще ще бъде ориентирано против Договора за другарство и добросъседство сред България и Северна Македония. Той споделя още, че всяка институция и в двете страни би трябвало да способства за превъзмогването на откритите въпроси и той персонално работи за укрепването на разговора.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР