Първо вижте заглавието „Национална стратегия за психично здраве на гражданите

...
Първо вижте заглавието „Национална стратегия за психично здраве на гражданите
Коментари Харесай

НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е АБСУРДНА, ГЛУПАВА И СМЕШНА

Първо вижте заглавието „Национална тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021-2030 г.“, по този начин както е в уеб страницата на Министерския съвет, то е необразовано и неуместно: „стратегия за здраве“ е нонсенс, тактика се основава за някаква динамична субстанция – активност, връзки, развиване, битка, война, бизнес, реклама и така нататък, – само че не и тактика за здраве.
Според дефиницията на Световната здравна организация „Здравето е положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие, а не просто неявяване на болест или кусур. “
Значи здравето е положение (!) и няма по какъв начин да правиш тактики за него, можеш да правиш тактики, да вземем за пример, за възстановяване на това положение, възстановяване на публичното психологично здраве и така нататък Ясно?

Освен това залепването на цифри, обозначаващи интервал, незабавно след понятието „България“, демонстрира затрогваща неинтелигентност, тъй като е всекидневно този интервал да се смята за отнасящ се към живота, съществуването на това, след което е подложен, да вземем за пример, „Княжество България 1878 – 1908 г.“ (Виж Уикипедията.)

Не знам по кое време, по какъв начин, от кого, против какъв брой пари и за какво е сътвори въпросната „Национална стратегия“, от чието глуповато заглавие още си проличава, че има необикновен ширпотребски котериен темперамент и лобистки обслужва единствено избрани хора, в тази ситуация – нашенските психиатри и никой различен, минимум българските жители.
Но тази „стратегия“ съществува:
https://www.mh.government.bg/…/2021/11/02/21rh388pr1.pdf
И е несъмнено, съгласно мен, че тя е глупава, нелепа и неправилна!
Това е по този начин заради доста аргументи, които аз, неверният, имам намерение да изложа в няколко мои следващи ФБ изявления след разбор на текста ѝ, няма амнистия за нищо сбъркано в него!, оповестен, както виждате, в уеб страницата на Правителството.

Първата причина, която остро ме възмущава, гневен съм, че в тази „стратегия“ на никое място, на никое място!, не се приказва за психотерапия, сякаш психологичното здраве на „гражданите на Република България 2021-2030 г.“ изобщо няма никакво отношение, никаква потребност, никаква връзка с психотерапията и с активността (практиката) на хилядите квалифицирани, образовани (5-6 години учили в университетите 40-50 психически образователни дисциплини, дипломирали се успешно), настоящи на територията на страната, и надлежно придобили избран опит в региона на публичното психологично здраве, психотерапевти и психолози.
Защо е по този начин, приятели създатели на Стратегията?

Не сте ли чували, че съотношението сред психиатри, психотерапевти и психолози в белите страни, в Съединени американски щати да вземем за пример, е 1: 2: 5,5?
Защо игнорирате 7,5 пъти по-големия брой дипломирани специалисти-психолози, които имат отношение към психологичното здраве на българите? Защоооо?

Подозирам, че всички сте единствено психиатри-медици, които не сте учили психологии (освен една кьорава Медицинска психология), не знаете задоволително добре, да не кажа по никакъв начин, човешката душeвност, не сте учили психотерапия и не сте осведомени ни минимум с психоанализа (тя е неразрешена във вашите медицински университети), а се грижите за вашия си бизнес, като положителни стопани и търговци, нали у нас опазването на здравето, здравните заведения, а и лекарите, по закон сте търговци.

Като в това време доста обичате да се вършиме (и осребрявате това си превъплъщение) на психотерапевти, обичате да консултирате, да водите скъпоплатени курсове по психотерапия, от която нямате хал хабер, да си създавате НПО-та за пари от европейски планове, да пишете тактики и така нататък

Сега за начало на моя сериозен разбор малко, напълно малко, конкретика.
Виждате долу на първия скрийншот изречението, давам го тук с копи-пейст от Стратегията:
„Във възрастта 14-18-години от 195 000 смъртни случая годишно 115 000 се свързват с алкохол.“
Как ви се коства?

Значи, в формален държавен документ има изказване, че у нас годишно умират 195 000 юноши и девойки на възраст 14-18 години? Не желая да изтъквам уточнението какъв брой от тях умират „от алкохол“, тъй като става напълно отвратително жалко.
Чакайте малко ве!

Според Национален статистически институт у нас годишната смъртност за всички възрастови страти е постоянно към 110 000 души, а за 2020 година, поради Ковид 19 пандемията, е повече – 125 735 души (виж втория скрийншот долу).
Е, по какъв начин това число 125 735 може да включва в себе си другото число 195 000? Ми то, второто, е по-голямо!

Другото съответно неуместно нещо за през днешния ден е съдържащото се в Стратегията ви изчисление, че 15% от 25 849 шизофреници „под наблюдение“ прави 3000, което не е правилно, прави 3877, близо 4000, грешката е -33%.

Другото изчисление, че 2% (не почти 2%, а тъкмо 2%, по този начин написа в Стратегията) от 28 293 ретарданти са… 400 души, също е погрешно; цифрата е друго – 565, близо 600, отново огромна разлика, нали?

Двете разлики могат да бъдат третирани като неистини в интерес на имиджа на кабинета, с цел да се спестят малко черни статистически краски в облика на опазването на здравето.

Очаквайте още доста забавни чудесии на Стратегията.

Запишете се в Групата „Дистанционен курс по психотерапия“! Ето линкът за групата:
https://www.facebook.com/groups/950633402427104/

Четете моите текстове!
Купувайте и четете моите книги!
Търсете ги в уеб страницата: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

 Може да бъде изображение с един или повече хора и текстово известие

 Няма налично изложение на фотографията.

 Може да бъде изображение с текстово известие
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР