Първо участие на Световни игри и помитащо представяне направи обединеният

...
Първо участие на Световни игри и помитащо представяне направи обединеният
Коментари Харесай

Българските баскетболисти спечелиха сребро от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

Първо присъединяване на Световни игри и помитащо показване направи обединеният тим по баскетбол на Спешъл Олимпикс България на международните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин.

След шест дивизионни срещи, тимът сподели по-добри умения в три срещи против тимовете на Пакистан 2 (21:10), Пакистан 1 (15:8), Гърция (15:14). На финала, обаче малко не доближи на нашите спортисти и сътрудниците да надвият тима на Спешъл Олимпикс Гърция, който завоюва златото с 14:10.

България взе участие за пръв в баскетбол на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс, и то с единен тим 5х5 (Unified Basketball Team 5x5).

Обединеният тим на Спешъл Олимпикс България взе участие с 10 играчи на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 – шестима спортисти с интелектуални усложнения и четирима сътрудници. Атлетите са Йордан Димов, 25 година, Никола Тагарев, 17 година, Камен Тодоринчев, 20 година, и Нина Ал Рифаи, 37 година от обединявания тим, който тренира в Национална спортна академия „ Васил Левски “, в партньорство с катедрата по Адаптирана физическа интензивност и катедрата по Баскетбол, както и спортистите Иван Драгански, 25 година, и Лъчезар Стоянов, 21 година, от специфичния тим по баскетбол в Пловдив с треньор Тина Димитрова. Партньорите Божидар Динев, 23 година, Виктор Фам, 22 година,Дарина Чимева, 21 година, и Даниел Милчев, 23 година, са студенти и ученици на НСА „ Васил Левски “. Национален треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България е проф. Мариана Борукова. Треньори са Тина Димитрова и Иван Иванов.

„ Ние сме пионери в това, което вършим, освен в България, само че и в международен мащаб. Обединеният баскетбол 5х5 е може би единственият спорт, който дава опция за пълноценно обществено консолидиране сред спортисти и сътрудници. Доброто ни показване на Световните игри сподели, че сме съумели да създадем тази симбиоза сред спортисти и сътрудници, която се цели от модела unified basketball “, показа проф Борукова след финала на игрите.

Участието на обединявания тим по баскетбол в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин се подкрепя от Столична община и Фондация „ София – Европейска столица на спорта “.

Програмата по баскетбол на Спешъл Олимпикс България започва през 2017 година за основаване на нови благоприятни условия за достъп до спорт на хора с интелектуални усложнения и смяна на живота им посредством баскетбола. С поддръжката на Национална спортна академия „ Васил Левски “ и персонално на нейния ректор проф. Николай Изов, бяха основани условия за постоянни тренировки по приобщаващ баскетбол и подготовка за надпревари на обединявания тим по баскетбол. С напъните на преподаватели и студенти от катедри „ Баскетбол “ и „ Адаптирана физическа интензивност “ тимът означи няколко звездни интернационалните участия на ФИБА Open 2019 и 2022, първият европейски шампионат по единен баскетбол в Сансеполкро 2022.

Благодарение на партньорството на Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига, баскетболната общественост в България неведнъж засвидетелства съпричастие към напъните на треньори, спортисти и сътрудници за развиването на баскетбола за всички. През май 2022 година Спешъл Олимпикс България бе удостоена с плакет и документ за отличие от ФИБА Европа за постигнатите резултати.

“Щастливи сме, че най-сетне имаме тим по баскетбол на България на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. Не се съмняваме в положителното им показване, щом са в такива положителни ръце в лицето на доктор Борукова, Тина Димитрова и другите треньори, които са се погрижили и за отличната им подготовка “, сподели Филип Виденов, изпълнителен шеф на Българска федерация по баскетбол по време на конференцията за изпращане на националната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин 2023 на 9 юни 2023.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР