Първо трябва да е ясно, че повечето препарати за дезинфекция

...
Първо трябва да е ясно, че повечето препарати за дезинфекция
Коментари Харесай

Как да изберем или да си направим сами дезинфектант за ръце?

Първо би трябвало да е ясно, че множеството препарати за стерилизация нямат измиващо деяние. Затова, в случай че ръцете ви са очевидно нечисти, първо би трябвало да ги измиете с вода и сапун, да ги подсушите и едвам по-късно, в случай че се постанова или в случай че желаете, да употребявате препарат за стерилизация. Това са рекомендациите на Световната здравна организация, съгласно която поддържането на персонална хигиена е най-важната противоепидемиологична мярка, даже по-важна от носенето на маска и ръкавици.

Мнозина търговци оферират антибактериални сапуни и измиващи препарати. В общия случай те рядко имат основни преимущества пред елементарния сапун. Трябва да се знае, че потреблението на антибактериални сапуни не подсигурява и не замества дезинфекцията.

Съгласно рекомендациите на Световната здравна организация и Европейския център за предварителна защита и надзор на болестите в препаратите за стерилизация на ръце би трябвало да се влагат алкохоли - етилов алкохол, пропанол или изопропанол. Те са най-ефикасните и безвредни химикали, позволяващи ефикасна редукция на патогените, в това число коранавируса. Алкохолите въздействат върху белтъците на микроорганизмите. Те водят до денатурация на протеините, което убива патогените. Препоръките на СЗО демонстрират, че концентрацията на алкохола в препарата не би трябвало да е под 70% (тегло/тегло). Затова деликатно би трябвало да се четат етикетите - по-ниска централизация няма дезинфектиращ резултат.

Освен алкохолите в комерсиалните препарати се влагат и други дейни субстанции. Това най-често са chlorhexidine, hexachlorophene, quaternary ammonium compounds, povidone-iodine, triclosan и други Обикновено изброените съединения усилват дезинфектиращия резултат на алкохолите. В някои случаи те имат остатъчно деяние и удължават с часове интензивността на препаратите. Част от дейните субстанции обаче могат да провокират раздразнение или даже увреждане на кожата и по тази причина те се употребяват основно в продуктите за професионална приложимост, да вземем за пример за медицински цели.

Друга наложителна съставна част са протекторите, предпазващи кожата от раздразнение и изсъхване. Най-ефикасен и на ниска цена вид е влагането на глицерин, който също е предложен от СЗО. Някои търговци прибавят и различни растителни масла, скотски мазнини, екстракти от растения, парфюми и аромати. Ползата от тези добавки не е потвърдена, те придават приятен аромат, само че може да предизвикат алергизиране на кожата. Затова избирайте препаратите с прости компоненти – алкохоли, глицерин, вода.

За да подобрят комерсиалния тип и за по-голямо улеснение се оферират и препарати под формата на гелове. Доказано е обаче, че геловете имат по-слабо дезинфектиращо деяние. Затова избирайте течните препарати, поучават експерти.

Не използвайте за разчистване на ръцете дезинфектанти за повърхности. Както и препарати, съдържащи водороден пероксид, мощни киселини или основи или деен хлор - всички те може да наранят кожата. Не би трябвало да се не помни, че алкохолите са мощно летливи и елементарно се изпаряват, по тази причина след приложимост би трябвало компактно да се затварят опаковките.

 

Рецептата на Световната здравна организация

   ● 800 мл етилов алкохол 96%;

  ● 15 мл глицерин;

  ● 2 мл водороден пероксид (кислородна вода);

  ● допълнение с дестилирана вода до 1000 мл

Препоръчително е изходният алкохол да е чист 96%, без добавки и денатуриране. Водородният пероксид се употребява, с цел да убива спорите на бактериите, които в множеството случаи са устойчиви на алкохолите. Глицеринът в целесъобразната централизация се счита за задоволителен протектор за кожни раздразнения. След разбъркване на съставените елементи би трябвало да престои най-малко 72 часа - време, належащо, с цел да може водородният пероксид да убие спорите в съдовете и да се разгради.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР