Първо тестово плаване с пасажери от Морска гара в Бургас

...
Първо тестово плаване с пасажери от Морска гара в Бургас
Коментари Харесай

С катамаран от Бургас до Истанбул за 4 часа

Първо тестово корабоплаване с пасажери от Морска гара в Бургас до турския град Инеада бе осъществено. То е в следствие от взаимните дейности на държавните, общински институции, " Пристанище Бургас " ЕАД и Генералното консулство на Р. Турция. След едногодишни договаряния за развиване на морската съгласуваност, посредством сезонна пасажерска линия Бургас - Инеада - Истанбул - Бургас плаването се извърши със скоростния катамаран " Salem Pasha " на превозвача İDO Istanbul Fast Ferries Co. Inc.

В тестовото корабоплаване участваха Генералният консул на Р. Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, зам.-управителят на Бургаска област Владимир Крумов, Зам.-кметът в Община Бургас Красимир Стойчев, ръководителят на Общински съвет Бургас Костантин Луков, териториалният шеф на Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура " - Бургас Ивайло Иванов, представители на непрекъснатата комисия по превоз в Общински Съвет Бургас, представители на Морска администрация и други локални институции, туропеатори и публицисти.

Експерименталното корабоплаване беше осъществено, с цел да може в действителни условия да се тестват икономическите индикатори и комфорта на пътуването.

" Пътуването демонстрира, че моделът би бил сполучлив при към 200 пасажера и при цена на билета сред 70 - 80 евро в двете направления. При скоростта, която развиват тези катамарани, до Инеада пътуването ще е 2 часа, а единствено за 4 часа пасажерите ще бъдат в сърцето на Истанбул или Бургас, като заобикалят трафика и чакането на границите ", уточни изпълнителният шеф на бургаското пристанище Диян Димов.

Идеята е сезонната пасажерска линия Бургас - Инеада - Истанбул - Бургас да стартира да действа от летния сезон на 2020 година. Предвижда се да се реализират по 45 плавания в едната и в другата посока, като един път седмично катамаранът ще стопира в курортното турско градче Инеада, което е известено с 30 километровата си плажна линия и девствена природа.

Местните управляващи в област Къркралели също разпореждат огромни очаквания за реализирането на пасажерската линия, която би подкрепила развиването на туризма в района. До месец следва нова среща с управлението на компанията İDO, като задачата е да се контракти по линията да плават по-модерни катамарани със стабилизатори, поради навигационните особености в Черно море.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР