Първо официално посещение на европейски лидер у нас след встъпването

...
Първо официално посещение на европейски лидер у нас след встъпването
Коментари Харесай

Петков и Радев се срещнаха с гръцкия премиер

Първо публично посещаване на европейски водач у нас след встъпването в служба на новия кабинет. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис пристигна в София с обещанието до месеци да бъде приключен газовият интерконектор сред България и Гърция.

Мицотакис повтори поддръжката си Европейски Съюз да стартира договаряния с Република Северна Македония и поддържа целта на кабинета " Петков " за увеличение темпа на имунизация у нас.

Първият задграничен водач, който се срещна с кабинета " Петков " - гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, пристигна в София с подготвен дневен ред: енергетика, имунизация, защита и районни въпроси.

Завършването на газовата връзка България - Гърция е приоритет номер едно, обявиха министър председателите Петков и Мицотакис.



100 километра от близо 182-километровия интерконектор са изцяло подготвени. Проектът трябваше да е приключен в края на 2020 година

" Приоритетът, който ще се постави върху гръцката връзка, която се надяваме да бъде действителност в най-скоро време, тя е от стратегическо значение и за България, и за Гърция ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Договорихме се планът да бъде осъществен оптимално бързо. Ще бъде направен прецизен график и е въпрос на месеци да бъде приключен този план, добави гръцкият му сътрудник.

По газопровода България ще може да доставя азерски газ, който е по-евтин. Петков и Мицотакис са разискали доставката на сила сред София и Атина в пиковите интервали на консумация.

" По-конкретно по тематиките за вноса и износа на електрическа енергия, най-голямата консумация в Гърция е през лятото, когато може да има остатък в България. И противоположното - огромното търсене в България е през зимата, когато в Гърция температурите може да не са чак толкоз ниски ", изясни Мицотакис.

Това значи, че има синергии, които дружно може да усъвършенстваме, отговори Кирил Петков.

Мицотакис повтори още позицията на Атина от септември - " за " начало на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз. Но при съблюдаване на критериите за добросъседство.

" В интервал на увеличиващи се провокации, един обективен път на Западните Бълкани към Европейски Съюз е в интерес на всички нас. Имаме политическа изгода, имаме икономическа изгода, изгода за сигурността ", сподели гръцкият министър председател.



Петков отговори и на въпроса разисква ли се изпращане на спомагателни американски и натовски сили в България и Румъния поради обстановката към Украйна, каквато информация оповестиха " Ройтерс " и " Шпигел ".

" В централата на НАТО говорихме основно за стратегическа инфраструктура. Да дадем една по-добра връзка от Александруполис-Бургас-Варна до Констанца. Тази връзка, бидейки част инфраструктурно като пътища, влакове, по едно и също време с това и енергийна - би трябвало да се ускори. За войски и брой хора, които да идват в България или в Гърция, до този миг не сме дискутирали в елементи ", изясни Петков.



Мицотакис, който се обърна към Петков с думите " мой приятелю ", похвали задачата на кабинета за ускорение на имунизацията у нас.

" Гръцкото държавно управление и аз персонално съм на негово разположение - с каквото можем, да помогнем в тази сфера, тъй като коронавирусът е едно общо предизвикателство и на Балканите в никакъв случай няма да сме сигурни, в случай че всички страни не реализиран високи проценти на имунизиране ", съобщи той.



По-късно гръцкият министър председател беше признат и от президента Румен Радев. Радев е призовал Мицотакис Договорът за другарство сред София и Скопие и Преспанското съглашение сред Атина и Скопие да бъдат включени в преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейски Съюз.

" Вярвам, че вашите диалози през днешния ден с новото българско държавно управление ще дадат мощен подтик за развиването на нашите връзки и за реализацията на значими двустранни планове, които са от голяма важност за целия район ", сподели Румен Радев.



Двете държавни управления се договориха да проведат взаимно съвещание през януари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР