Първо християнска черква, после джамия, а от Ататюрк насам -

...
Първо християнска черква, после джамия, а от Ататюрк насам -
Коментари Харесай

Битката за Света София

Първо християнска църква, след това джамия, а от Ататюрк насам - музей: Света София в Истанбул има зад тила си бурно и превратно минало. Крайните ислямисти през днешния ден още веднъж желаят да я създадат настояща джамия.

Гръцкият митинг беше изострен. По време на Рамазана турската Дирекция по вероизповеданията (Дианет) още веднъж беше провела четене на Корана и мюсюлманска молитва в най-голямата преди време джамия в света - Света София, която от близо 80 години е превърната в музей. Телевизията предаваше онлайн четенето на Корана и молитвите и то за втора поредна година. Гръцкото държавно управление незабавно осъди тези дейности. " Света София е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Опитът посредством четения на Корана храмът да бъде трансфорат в джамия е предизвикателство против интернационалната общественост, която би трябвало да реагира надлежно ", са споделя в мнение на гръцкото външно министерство. Конференцията на европейските църкви /КЕК/ също би паника.
 Света София Thinkstock/Getty Images
Бурно минало

Турски националистически групи от дълго време се пробват да трансфорат музея в още веднъж настояща джамия, пренебрегвайки особеното минало на постройката. През 537 година императорът на Източната римска империя Юстиниян Велики освещава постройката. В продължение на близо хиляда години Света София / ”Църква на светата Премъдрост Божия ”/ е християнска църква – чак до 1453 година, когато Мехмед Втори превзема Константинопол и трансформира храма в джамия. Твърди се, че точно там султанът персонално е произнесъл първата ислямска молитва. През идващите епохи са достроени четири минарета, а куполът на постройката е повдигнат в допълнение до височина от 56 метра.

Близо 500 години постройката е молитвен дом на благочестивите мюсюлмани. През 1935 година създателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк трансформира Света София в музей, с цел да покаже, че е решен да трансформира страната в световна страна. Той ликвидира висшите религиозни и политически институции на исляма - халифата и султаната - и декларира, че ислямът е отчуждил турците от тяхната изконна еднаквост. " В резултат на това турската нация замязя на тези хора, които учат Корана наизуст, без да схващат и дума от него, а след това стават сенилни ", споделяше Ататюрк.

Ердоган vs. Ататюрк

Радикалното преобразяване на Османската империя в световна страна през 1923 година мъчително засегна доста турци, които тъжат по остарялото време и до през днешния ден. Писателят Орхан Памук разказва в книгата си със мемоари " Истанбул ", че даже и неговото всемирски насочено семейство дълго време пазело загатна за османско-ислямската империя.

Някои още тъгуват по едно отминало великолепие

Радикалните националистически и ислямистки групировки в Турция и до през днешния ден залагат на тази остаряла болежка на турците. Политическите партии от дълго време се заиграват с желанието за завръщане на консервативния ислям, та даже с мисълта за наново въвеждане на халифата.

Ултранационалистическите групировки първи разпалиха полемиката към Света София. Те бяха последвани от крайнодясната " Партия на националното деяние " /МНР/. Към нея се причисли и ръководещата партия на президента Ердоган. Двете партии се стремят да завоюват на своя страна консервативните гласоподаватели. През 2013 година турският Студентски съюз инициира подписка за превръщането на Света София в настояща джамия.
Акцията завърши на 29 май 2014 година, в деня на годишнината от завладяването на Константинопол. Бившият министър-председател и политик от Партията на справедливостта и развиването Бюлент Арънч тогава съобщи следното: " Погледът ни е насочен към една тъжна Света София, а молбите ни – към Бога, с цел да дойдат по-скоро дните, в които тя още веднъж да се усмихва ". Посланието беше ясно - Света София ще се усмихне едвам когато още веднъж се трансформира в джамия.
 Света София Thinkstock/Getty Images
Обявяват новите седем чудеса на света в Лисабон

Очевидно и държавното управление в Анкара е на същото мнение. То реагира остро на рецензията на Гърция. " Вместо да поздрави турския народ във връзка свещения месец Рамазан и " нощта на всемогъществото ", гръцкото външно министерство е решило да оскверни четенето на Корана и апела към молитва ", беше декларирано от турското външно министерство. Всъщност ръководещата Партия на справедливостта и развиването не постоянно се е държала по този начин.
Нейният ръководител, президентът Ердоган, преди години имаше много друго мнение по отношение на превръщането на Света София в настояща джамия. На тези, които упорстваха за това, той предлагаше първо да се погрижат за това останалите джамии в Истанбул да се изпълнят с богомолци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР