Първо деца от ромската, турската, арменската и еврейската общност на

...
Първо деца от ромската, турската, арменската и еврейската общност на
Коментари Харесай

Изложба показва детски рисунки на добрата Медея и лошия Язон

Първо деца от ромската, турската, арменската и еврейската общественост на Пловдив се срещат с древногръцкия мит за Медея. След това се разделят на два тима - единият на цар Язон, а вторият на античната жрица, с цел да изиграят сюжета от едноименната покруса на Еврипид, като задачата е да измислят по какъв начин отхвърлената Медея да отмъсти на брачна половинка си. Накрая научават за античните техники за изобразяване, получават материали и резултатът са рисунки, от които се вижда, че в играта, посредством театъра, децата към този момент схващат света малко повече като възрастни.

Днес в Малката базилика в Пловдив ще се открие изложбата с най-хубавите 82 рисунки на децата, които са взели участие в просветителната стратегия на театралния план " Медея ". Програмата е обхванала 75 деца на възраст 6 и 17 години.

С помощта на актрисата Снежина Петрова, театралния режисьор Десислава Шпатова, класическия лингвист Георги Гочев, психодраматичния помощник Александра Гочева, художничката Цветелина Спиридонова и пред обектива на документалиста Найо Тицин децата минават през трагичната история на Медея, като задачата е у тях да се развият " градивни реакции за справяне с най-честите фамилни и публични спорове, в които попадат ", както написа Георги Гочев за програмата в портал " Култура ".

Как са протичали заниманията - Александра Гочева въвеждала децата в историята за враждата сред Медея и Язон, като ги разделяла на две групи и имали разнообразни функции - деца, родители, другари, герои от нещастието на Еврипид. Всяка група си измисля " проект " - тази на Язон цели да прогони брачната половинка си, а на Медея - по какъв начин да му отмъсти, тъй като желае да я изостави.

За да е по-близка до децата, в играта се " включват " разнообразни модерни места, предмети, които измислят те или Александра Гочева - по този начин един от героите е " цар Евгени ", а с изключение на палат има и хотел. Почти постоянно печели тимът на Медея, като децата прогонват Язон, тъй като преценят, че отношението му към нея е неправилно.

Защо е определен митът за Медея изяснява Георги Гочев: Именно в него – посредством знаците на родителя, който убива децата си, и децата, които пасивно понасят ориста си – е показана най-силно драмата на индивида, който не знае какво да направи в сложна обстановка.

Отношението на децата към Медея се вижда още по-ясно и от рисунките, които основават във втората част на образованието. Повечето от тях изобразяват Медея като добър воин, красива кралица. Както споделя Гочев - " Театърът, тази красива магия, като че ли е извикала у тях мозъка на бъдещите възрастни. "

Откриването на изложбата ще бъде от 11 часа, от 13.30 ч. рисунките ще могат да бъдат видени на площад " Централен " до 2 юли.

Проектът " Медея " е създаден от съдружие " Легал арт център " благодарение на " Алианс за равни права и резистентност ", Фондация " Аракс ", Еврейска организация " Шалом ".

Той ще приключи със театър. Постановката на " Медея " от Еврипид в нов превод от Георги Гочев и Петя Хайнрих е на Десислава Шпатова. Ще вземат участие актьорите Снежина Петрова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ася Иванова, Петър Дочев, Алмут Гочев от Дойчес спектакъл, студенти от Нов български университет и деца от Пловдив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР