Първо. Да изразходваме ефективно енергията е важно, но недостатъчно за

...
Първо. Да изразходваме ефективно енергията е важно, но недостатъчно за
Коментари Харесай

Кристина Лазарова, "Brown to Green": Три неща, които могат да променят българската енергетика чрез Плана за възстановяване и устойчивост

Първо. Да изразходваме дейно силата е значимо, само че незадоволително за цялостната смяна на енергетиката

"В Плана за възобновяване и резистентност на Република България бранш "Енергетика " е доста едва обиден. Не считам, че под „ енергетика” би трябвало да са схваща единствено енергийна успеваемост, а от плана, с който се запознахме, виждаме, че се натъртва единствено на нея.

Енергийната успеваемост е извънредно значима, само че не е единствената опция пред страната ни. " Това сподели Кристина Лазарова, координатор на Платформата "Brown to Green " по време на онлайн полемика по отношение на план на План за възобновяване и резистентност на България, част бранш "Енергетика ".

Също по този начин тя насочи зов към Министерство на Енергетиката и Министерски съвет да бъде направена необятна полемика и по отношение на така наречен Фонд за декарбонизация, който предстой да бъде основан. „ В момента има доста незнайни свързани с този Фонд и би било добре той да предстои на публични полемики, с цел да може процесите свързани с него, да бъдат оптимално транспарантни. “

Второ. Да влагаме в технологии за предпазване на сила

В изявлението си Кристина Лазарова подсети, че Европейската комисия е дала рекомендация в посока на това, че би трябвало да бъде подложен фокус върху енергийната успеваемост. „ Смятам, че тя в действителност е значима, само че също по този начин смятам, че би трябвало да се плануват финансови запаси, които да са за нови технологии и за предпазване на силата. “, уточни още тя.

Лазарова оцени като вярна посоката да се работи по построяването на фотоволтаици на покривите на постройките, само че акцентира, че не трябва да се не помни, че би трябвало да има средства и за предпазване на силата към тези здания. По думите й също по този начин в плана на Плана, в частта за декарбонизацията, са зародили доста въпроси и неясноти, които се надява с процеса на работа и с по-широк публичен разговор да бъдат изяснени.

Трето. Да търсим европейска поддръжка за нови ВЕИ мощности и водородни технологии

Кристина Лазарова изрази удивление от обстоятелството, че като страна не вършим опит да подадем искане за включване на финансиране на спомагателни ВЕИ мощности, нововъведения за предпазване на сила и водородни технологии.

"В Платформата "Brown to Green " ние направихме едно импровизирано изследване за практиката на Европейската комисия и се оказа, че всяка страна има опция да насочи сходни претенции. „ След това Комисията преглежда дали може да допусне да се даде опция страната в допълнение да се финансира по Плана за възобновяване и резистентност за построяването на ВЕИ и водородни мощности. ", уточни още Лазарова.

„ В началото на идната седмица от името на Платформата "Brown to Green " ще изпратим нашето мнение по плана на Плана за възобновяване и резистентност на Република България по надлежния ред.

То ще бъде в синхрон с рекомендациите и условията, които са заложени в Регламент на ЕП и на Съвета за основаване на Механизъм за възобновяване и резистентност, заяви Кристина Лазарова и изясни, че в него те ще опишат техните бележки и рекомендации, част от които през днешния ден тя показа по време на полемиката.

Brown to Green ще взе участие в съвещанията на Платформа за въглищни райони в промяна към ЕК в седмицата 16 – 20 ноември, както и в затворени кръгли маси за разговор на Алианса за чист водород към Комисията, провеждани 23 – 27 ноември.

„ Логично е да се вслушваме в дейностите, които подхващат другите страни в Европа и да внедряваме положителните практики в бранша. Смятаме, че след идващите две седмици ще имаме доста добра картина в посока на това какъв брой са напреднали както фирмите в Европа, по този начин и какви проекти за възобновяване на бранша вършат в другите страни. “

В края на своето изявление Лазарова изрази признателност за поканата за присъединяване в тази среща и че най -важно значение па сходни събития е опцията на едно място да се събират всички гледни точки по тематиката за икономическото и обществено възобновяване от рецесията подбудена от COVID-19 пандемията, както и за устойчивото развиване на България в подтекста на амбициозните цели на Зелената договорка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР