: Първо, благодаря Ви, че приехте моята покана. Може ли

...
: Първо, благодаря Ви, че приехте моята покана. Може ли
Коментари Харесай

Говорител на талибаните пред българска медия: Не се страхувайте от нас, ние не сме заплаха за никого!

:

Първо, благодаря Ви, че приехте моята покана. Може ли да се визиите? Откъде сте? И по кое време се присъединихте към придвижването за талибаните?

Първо, желая да предам своите положителни пожелания и поздрави на жителите на България. На второ място, от към 10 единадесет години членувам в придвижването. В момента съм член на медийната комисия на Ислямския емират.

Бях във Вашата страна преди 10 години. Видях Кабул, Кандахар, Спин Болдак. Времето, когато талибаните водиха война с американците. Защо Съединените щати напуснаха Афганистан съгласно Вас?

Без подозрение за нас, преди двадесет години американците нападнаха Афганистан и превзеха и окупираха земята и въздушното пространство на страната ни. Обаче ислямският емират – талибаните и афганистанският народ с огромно самообладание и кураж, непримиримост и храброст се бориха и атакуваха американците.

В резултат на тези набези и упоритата битка, зад което стоеше мощна ислямска мотивация и религия, американците бяха победени и по тази причина избягаха от Афганистан.

Кое обаче сподели на задграничните сили, че те не могат да победят и този път в Афганистан?

На процедура, те водиха война с нас и бяха обект на нашите набези, бойни умения, разследващите дейности, нашето самообладание, нашата непримиримост. Те се сблъскаха със свещеността на тази война за нас и прозряха твърдостта и убедителността на нашите воини.

Разбраха, че битката на тези хора е вярна и няма да им разрешат да продължат окупацията си. Затова те схванаха, че рано или късно в тази страна, ще бъдат победени и взеха решение да изоставен нашата страна.

В началото на 90-те талибаните бяха одобрявани от някои като " освободители ". Говороя Ви за интервала след изтеглянето на съветските войски и гражданската война. Мислите ли за " освободители " сега? Така ли гледате на себе си?

Без подозрение, който и да е нападнал Афганистан, за нас това постоянно е било окупация. Те бяха окупирали нашата територия, а тези които застанаха против тях и се бориха, те са нашите воин за независимост. Разлика сред съветската, британската и американската окупация няма.

Но в този момент доста страни имаха военно и разследващо наличие и желаеха изцяло да завладеят нашата страна. Ние сме признателни на нашия народ и сме радостни, че ги победихме. Затова ние на нашите воини даваме геройско самопризнание. Ние още един път допринесохме за свободата и независимостта на страната. Разликата със предишното, е че в последните години доста страни бяха нападнали и окупирали територията на нашата страна.

Но всички се питаме - мислите още веднъж да наложите същите строги " закони на Шириата ", както направихте през 1996 година?

Основният въпрос е това, че през 95-та и 96-та година на процедура бяхме въвлечени във война. Във военно време не може 100 на 100 законите да бъдат прилагани, по тази причина предубедените кръгове се възползват и основават проблеми и компликации.

Ние не бяхме завладяли целия Афганистан, когато американците ни нападнаха и окупираха страната ни.

В това няма подозрение, всички знаят и светът знае, че Шариатът и ислямът са константна система и метод на живот. Шариатски режим ще има, обаче предишните дейности и неточности позволени от нашите воини няма да се повторят, тъй като тогава бяхме във война, само че същински ислямски режим ще има.

След като казвате това - по какъв начин виждате ролята на дамите във Вашето общество?

Жените са значима част от обществото, доста е значима тяхната роля за развиването на страната. В региона на образованието и администрацията те би трябвало да изиграят значима роля за сегашната власт и да имат своето място.

Едно нещо е доста значимо. Ние имаме своята просвета и вяра, имайки поради ислямския Шариат, ние ще създадем такива условия, че дамите да вземат присъединяване в ислямското общество, за развиването на страната в региона на образованието на децата съблюдавайки ислямския Шариат.

Но в това време доста дами работят в държавната администрация, в гражданската сфера, даже в медиите. Ще бъдат ли принудени още веднъж да се затворят в домовете си?

Както преди Ви споделих, дамите, които са работели в разнообразни области, няма да бъдат изгонени от работа и изпратени по домовете им. Обаче, съгласно ислямския Шариат, ще им бъдат основани такива условия, с цел да продължат да работят.

Жените са значим пласт на нашето общество, те са взели присъединяване за свободата и независимостта на страната ни. Те са подкрепяли и са приготвяли храна за нашите воини. Жените имат значима роля за реорганизация на страната, в администрацията, където работят ще им бъдат основани условия съгласно ислямският Шариат.

Как си представяте връзките сред Ислямското емирство, както наричате Афганистан, и останалия свят?

Ние от към три десетилетия водим битка, хората по света и в Афганистан ни познават. Ние сме дали прошка на всички хора, както в Афганистан, по този начин и на всички тези които ни бяха нападнали.

Даже и с американците желаеме да имаме положителни връзки и нашето обръщение към тях е и те да имат положителни връзки с нас, имайки поради ислямския Шариат и да не се намесват във нашите вътрешни работи, нашите полезности и общество. Посланието ни е към всички страни да вземат присъединяване в развиването и реорганизация на Афганистан, да не мислят отрицателно, а да мислят позитивно за нас.

Хората, които желаят да изоставен страната. Ще им гарантирате ли безвредно тръгване?

Ние на никого няма да попречим да напусне Афганистан. Това е тяхно неотменимо право. Разбира се, нашата молба към тях е да останат в Афганистан и да работят и да вземат присъединяване в развиването на страната ни. Ако някои желаят да напущат, ние ще им създадем условия, с цел да изоставен Афганистан и да живеят във всяка страна, където желаят.



Но в случай че европейските страни, в това число и България, стартират да връщат мигранти от Афганистан, какво ще се случи с тези хора?

Афганистанците, без значение къде и в коя страна живеят като бежанци, няма да имат това почитание и успокоение като в своята страна. Ние знаем, че в случай че Афганистан е стопански развъртян и има сигурност, сънародниците ни нямаше да напущат.

Ако някои желаят да се върнат назад или бъдат върнати, ние ще им създадем условия за работа и добър живот. Като държавно управление ние сме длъжни да създадем положителни условия за живот на хората и в тази връзка нямаме несъгласия с никого.

Интересно ми е - по какъв начин си представяте " съвършената страна "?

В сегашните условия в страната ни има два въпроса, които са доста значими. Това са сигурността и икономическата непоклатимост. Ние желаеме да имаме такава страна, която да е конкурентноспособна със прилежащите страни в региона и с други страни в света.

Искаме да изведем страната от всестранната рецесия, желаеме икономическа непоклатимост, развиване на бизнеса и закрепване на сигурността, желаеме положителни условия за обучение на децата и такива права на нашите сънародници, както в другите страни по света. Ние желаеме да имаме една просперираща и конкурентноспособна страна.

Щастливи ли са децата съгласно Вас? Как ще ги извършите щастливи?

Определено децата ни са значима част на нашето бъдеще. Те ще развиват страната ни. Те са бъдещи основатели на страната ни. Ние сме задължени да им създадем условия за обучение и успокоение, с цел да продължат да се развиват и да служат на страната.

Как виждате Афганистан след 10 години?

С всички сили и вазможности ще се стремим доста бързо Афганистан да просперира, да се развие и да е самостоятелна и постоянна страна. Ние се надяваме след 10 години да имаме един развъртян, проспериращ, стопански постоянен, кротичък и конкурентоспособен Афганистан.

Това изявление се гледа от доста хора, освен в България, евентуално ще има отзив и в Европа. Какво желаете българите и европейците да знаят за Вас, талибаните?

Ние се обръщаме за помощ и поддръжка към Европа и изключително към българския народ: и ние сме хора също като вас, само че нашата страна е раздрана от войната и имаме доста компликации. Затова насочваме молба за помощ за нашия изстрадал народ.

Ние не се намесваме във вътрешните каузи, полезности и просвета. Всяка страна има право да запази своите полезности, просвета и вяра по този начин и ние желаеме нашите полезности да бъдат съхранени. Когато американците напуснаха страната ни, унищожиха каквото имахме и оставиха безпорядък и вълнения след себе си, по тази причина имаме молба към страните от района и света да ни оказват помощ за възобновяване на Афганистан.

Благодарни сме на страните, които ни помогнаха и подадоха ръка за възобновяване на нашата страна, молим и други страни да вземат участие за възобновяване и реконструкцията на Афганистан. Не се опасявайте от нас, ние не сме опасност за никого!

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР