Първо бебе с ДНК от трима души е родено във

...
Първо бебе с ДНК от трима души е родено във
Коментари Харесай

Във Великобритания се роди първо бебе с ДНК от трима души

Първо бебе с ДНК от трима души е родено във Англия, оповестява Би Би Си.

При тази процедура 99,8% от ДНК идва от двамата родители, а останалата част - от жена донор.

Целта на новаторската процедура е да се предотврати раждането на деца с тежки митохондриални болести.

Известна като лекуване с митохондриално донорство, процедурата употребява тъкан от яйцеклетки на здрави дами донори за основаване посредством ин витро оплождане на ембриони без разновидности, които майките им носят и има риск да предадат на децата си.

Митохондриалните болести са нелечими и могат да доведат до летален излаз в границите на дни или даже часове след раждането. Те се предават единствено от майката, тъй че лекуването с митохондриално донорство е модифицирана форма на ин витро оплождане, която употребява митохондрии от здрава донорска яйцеклетка.

Бебето ще носи нуклеарна ДНК от майка си и татко си, която дефинира основни характерности, като темперамент и цвят на очите. То обаче ще има и малко количество митохондриална ДНК, предоставена от жена донор.

Лекарите в клиниката в Нюкасъл в североизточната част на Англия, където се роди първото такова бебе, не разкриха детайлности за раждането.

Даган Уелс, професор по репродуктивна генетика в Оксфордския университет, който взе участие в пробива в Обединеното кралство, съобщи пред в. " Гардиън ", че клиничният опит с лекуването с митохондриално донорство е " окуражаващ ", но броят на тези случаи е " прекомерно дребен ", с цел да се създадат дефинитивни изводи по отношение на " сигурността или ефикасността " на процедурата.

Англия не е първата страна, в която е родено бебе с ДНК от трима души. Първото новородено, пристигнало на бял свят посредством тази техника, беше от йорданско семейство, получило лечение в Съединени американски щати през 2016 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР