Първият звънец за новата учебна година удари за около 60

...
Първият звънец за новата учебна година удари за около 60
Коментари Харесай

Първият учебен звънец удари за над 60 000 първокласници

Първият звънец за новата образователна година удари за към 60 000 първокласниците. Те са с 3000 по-малко спрямо предходната година, по информация на Министерството на образованието и науката.
Красимир Вълчев: 14 хиляди са новоотпадналите от просветителната система възпитаници Около 60 хиляди първокласници през днешния ден ще прекрачат прага на родните учебни заведения, а от тях към 10-15% са застрашени от отпадане
14 000 са новоотпадналите деца от българската просветителна система, заяви тази заран пред bTV просветителният министър Красимир Вълчев. По думите му това са главно деца, които са отпътували с родителите си за чужбина.

Снимка: Ладислав Цветков

Новата образователна година беше тържествено открита в над 2300 учебни заведения в страната, към 50 обаче към момента са в ремонт.

Снимка: Ладислав Цветков

След години на нулев банкет и слаб интерес, Морското учебно заведение в Бургас стартира образователната година с две нови паралелки. Надеждите на новият екип от учители да върнат остарялата популярност на морските специалности.

„ Догодина си слагаме за цел – три-четири паралелки, тъй като разбрах от Морска администрация, че има извънреден апетит на фрагменти. Съвместно с капитаните Далечно корабоплаване и капитаните ветерани на Бургас мисля, че ще отплаваме във вярната посока”, сподели Христина Жабова - шеф, ПГ Морско корабоводене и лов на риба „ Св. Никола”.
Снимка: Ладислав Цветков

В русенското главно учебно заведение „ Ангел Кънчев” цветя съвсем нямаше. Вместо тях, деца и родители даряваха за щедрост – в интерес на фондация " Александър Русев ", която набира средства за създаване на център за деца с увреждания.

„ В нашето учебно заведение се образоват 29 деца със СОП. Правим всичко за тяхната социализация, рехабилитация, работим с психолози, логопеди, само че считаме, че един подобен център, с плувен басейн, би бил ужасно потребен, изключително за 8-те ни деца, които са на самостоятелна форма, по здравословни проблеми”, уточни Енчо Енчев, шеф на ОУ „ Ангел Кънчев”.

Снимка: btvnovinite.bg
Учителка в Мездра поведе своя първи клас с рокля в цветовете на националното знаме. Идеята за знамето-рокля съгласно Таня не е кич, а знак на знанието и родолюбието, които учебното заведение би трябвало да възпитава у децата.

„ Най-важното нещо е да я има България, а с цел да я има България, би трябвало да ги има нашите деца, да остават тук, да бъдат здрави, да бъдат сполучливи. Да живее България”, съобщи Таня Йоловска, учител в ОУ „ Христо Ботев”.

Първолаците в класа на Таня си пожелаха да станат служители на реда, магазинери, учители, готвачи, само че на първо място – положителни хора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР