Първият знак, че нещо не е наред с Емилиян Гебрев,

...
Първият знак, че нещо не е наред с Емилиян Гебрев,
Коментари Харесай

Гебрев: Не знам дали агент на ГРУ е идвал в България, но аз почти не умрях

Първият знак, че нещо не е наред с Емилиян Гебрев, е сърбеж и зачервено око след вечеря през април 2015 година. На идващия ден той има странни видения за мигащи светлини, последвани от неконтролируемо повръщане. Когато приятелите му го карат по неотложност в болница, всичко става черно и той изпада в кома, написа английският вестник “Гардиан ”.

Сега, съвсем четири години откакто българският търговец на оръжие е на ръба на гибелта след подозрения за отравяне, английските следователи са в София, с цел да открият дали случаят е обвързван с отравянето на Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия с Новичок в Солсбъри.

Ключовата връзка сред двата случая е хипотетичното наличие на обвинен сътрудник на съветското военно разузнаване ГРУ с псевдоним „ Сергей Федотов ” и в двете страни по време на случаите.

Разследващият уеб страница „ Bellingcat “, който по-рано разпознава оперативните служащи от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига като обвинени за нападението в Солсбъри, твърди, че Федотов е Денис Сергеев – почитан офицер от ГРУ и приключил Руската военна дипломатическа академия.

Записите от пътуванията демонстрират, че индивидът, който „ Bellingcat “ е разпознал като Сергеев, е посетил България през април 2015 година и е бил в страната по времето, когато Гебрев изпада в кома.

Гебрев, 65-годишен български търговец на оръжие, описа историята за отравянето, станало през 2015 година, по време на поредност от срещи с кореспондент на „ Гардиан “ в София. Той споделя, че е сигурен, че е токсичен, само че няма визия за какво би могъл да е цел за ГРУ.

„ Няма смисъл. Дали някой сътрудник от ГРУ е бил тук или не – не знам. Но аз съвсем умрях “ сподели той.

Гебрев твърди, че не е забелязал нищо съмнително в часовете и дните, предхождащи момента, в който се е почувствал зле, само че също по този начин споделя, че защото брачната половинка му е умряла от рак предния месец, той не обръщал изключително внимание на нищо.

„ На 27 април работех като мравка в офиса си, не съм нито закусвал, нито обядвал “, споделя той. След това отишъл на вечеря с двама дългогодишни полски бизнес сътрудници в един от най-престижните заведения за хранене в София, където си поръчал риба. Когато се прибрал у дома вечерта, очите му почнали да парят.

На идната заран водачът му купил капки за очи, само че сърбежът се усилил. Той към момента желал да провежда бизнес вечеря същата вечер с други бизнес сътрудници от Полша, както и с двама руснаци. Гебрев отговори уклончиво за самоличността им, само че сподели, че е дал имената им на прокурорите и че всички хора са били дългогодишни познати, които не биха могли да бъдат забъркани.

По време на вечерята със зрението му почнали да се случват странни неща, след което почнал да повръща и положението му бързо се влошило.

Гебрев бил осведомен, че синът му и шеф на една от неговите индустриални компании, също е бил токсичен и изпаднал в кома. Българската болница не могла да направи комплицираните проби, тъй че Гебрев поръчал проучванията във финландска лаборатория, съгласно която бил токсичен от органофосфат.

Бившият министър на защитата Бойко Ноев, непосредствен другар на Гебрев, беше скептично надъхан, че Гебрев може да е цел на ГРУ, само че сподели, че Русия се пробва да получи надзор над лицензите в българската отбранителна промишленост. “Русия желае да подписа покупко-продажби с оръжие в Африка и Азия, където Гебрев постоянно ги бие ”, сподели той.

Гебрев счита, че опитът да бъде отхвърлен може би е обвързван с проектите му да придобие дял от оръжейната фабрика “Дунарит ” в град Русе, на границата с Румъния. „ Тогава започнаха проблемите. Някой не беше удовлетворен “, сподели той. Други допускат, че зад всичко това може би стои вътрешен български спор, подклаждан от враговете на Гебрев, търсещи помощ от Русия.

Гербев споделя, че не е работил с Русия и не е имал бизнес с съветски сътрудници или медиатори. Той имал някои контракти с Украйна, само че упорства, че те са за “малки количества, нискотехнологични “.

Българските прокурори прекратиха следствието си заради липса на улики, само че Гебрев още веднъж се е обърнал към тях няколко месеца след офанзивата в Солсбъри, виждайки сходства с отравянето на Скрипалите.

“Когато се случи, аз даже не мислех за това, само че тогава през октомври разговарях с един другар по случая и внезапно се зачудих ”, споделя той.

Потенциалната връзка със случая Скрипал наподобява е предиздвикала българските управляващи да работят, написа “Гардиан ”.

“Веднага се свързахме с нашите английски сътрудници по всички законни канали, ” сподели за „ Гардиан “ българският министър председател Бойко Борисов.

Гебрев изясни, че е имал среща с български прокурор предходната седмица, която е траяла “15 или 20 минути ”, само че с изключение на нея, управляващите не са се свързали с него.

Ноев счита, че е налице липса на интерес към случая. „ Подозирам, че това е съзнателно прикриване. България и някои от главните български институции не желаят този случай да бъде разследван в допълнение ”, сподели той.

България в миналото е била най-близкият съдружник на Съветския съюз в Европа и за разлика от други Европейски Съюз и НАТО не е експулсирала съветски дипломати в отговор на отравянето на Солсбъри, добавя вестникът. Страната извика своя дипломат в Москва за съвещания за малко, само че акцентира, че са нужни повече доказателства за по-нататъшни дейности.

Опитът да си спомни последователността на събитията към хипотетичното отравяне е предизвикателство за Гебрев, който постоянно дава неразбираеми детайлности. Когато му показахме фотография на индивида, който “Bellincat ” разпознава като Сергеев, Гебрев сподели, че не го разпознава.

Хамиш дьо Бретън-Гордън, специалист по химическите оръжия, съобщи, че резултатите от финландската лаборатория са непълни, само че допуска, че Гебрев евентуално е бил токсичен с пестицид, а не с оръжеен сътрудник. “Токсичността на пестицида спрямо нервния сътрудник е минимална, само че въпреки всичко задоволителна, с цел да аргументи гибел. ”

Допълнителна чудноватост е, че Гебрев твърди, че синът му и неговият бизнес сътрудник не са се виждали в дните, предшестващи отравянето му.

Другите двама мъже се разболяват три дни след него. “Седнахме дружно и се опитахме да разберем от кое място може да е пристигнало, само че не успяхме ”, споделя той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР