Първият заместник-председател на комисията по външните работи към Съвета на

...
Първият заместник-председател на комисията по външните работи към Съвета на
Коментари Харесай

В Русия обявиха за неморална позицията на МВнР, заплашват България

Първият заместник-председател на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на съветския парламент) Владимир Джабаров разяснява в изявление за съветската англоезична телевизия RT изказването на българското външно министерство по отношение на изложбата за годишнината от " освобождението на Източна Европа от Съветския съюз ", която ще бъде показана в Руския културно-информационен център в София.

Министерството на външните работи на България настоя Русия да не поддържа съмнителната историческа теза , че войната на Съветския съюз против нацистка Германия е била избавление за Европа.
 Министерство на външните работи жигосах съмнителната историческа теза на Русия за
Министерство на външните работи жигосах съмнителната историческа теза на Русия за " избавление " от нацизма

Тази теза привилегировала единствено някои политически среди у нас

" Надявам се президентът (на България) да каже, че това е неприемливо ... А да се упреква Русия за това, че тя е донесла, както те приказват " окупационен режим ", е аморално ", акцентира Джабаров.

Сенаторът призовал да се помни, че мирът в Европа е бил донесен точно от Съветския съюз.

По-рано и от съветското посолство в София разясниха изказването на българското външно ведомство.

Междувременно научният началник на Руското военноисторическо сдружение Михаил Мягков също разяснява тематиката, наблягайки, че ръководещите елити в България се опитвали да не помнят историята на Великата отечествена война (както руснаците назовават Втората международна война, б. р.), която освободила страната от нацизма.
 Посолството на Русия отговори на Министерство на външните работи за ролята на Съюз на съветските социалистически републики през ВСВ
Посолството на Русия отговори на Министерство на външните работи за ролята на Съюз на съветските социалистически републики през ВСВ

Изложбата нямала нищо общо с вътрешнополитическата обстановка в България

" Едва ли България щеше да съществува през днешния ден като самостоятелна страна, в случай че не беше освобождението ѝ от профашисткия режим през 1944 година от Червената войска. България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, приемаше на своя територия немски войски и доставяше с разнообразни артикули и материали нацистката войска. Наистина ли България желае да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледат и изискванията на отношението към нея . Историческата слепота в никакъв случай не е способствала за естественото развиване на обществото ", намерено заплаши Мягков в изявление за ТАСС.

Той показал, че Съюз на съветските социалистически републики бил оказал огромна помощ за възобновяване на българската стопанска система , а " жителите на страната един до друг с Червената войска освобождаваха родината си от нацизма , и опитите да се не помни това са изменничество ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР