Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс призова Народното събрание

...
Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс призова Народното събрание
Коментари Харесай

ЕК призова българския парламент да подкрепи Истанбулската конвенция

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс прикани Народното събрание да поддържа ратификацията на Истанбулската спогодба.

"Българското Народно заседание е изправено пред значимо решение – дали да ратифицира или не Истанбулската спогодба. Това, несъмнено, ще бъде изцяло суверенно решение ", съобщи Тимерманс, представен от Представителството на Европейска комисия в България.

"Много неща бяха казани за конвенцията, доста от тях също по този начин бяха погрешни. Искам да съм явен: тази спогодба пази дамите от принуждение – нито повече, нито по-малко ", акцентира Тимерманс по време на визитата си в България в понеделник (22 януари).

Той регистрира, че всяка трета жена в Европа е била жертва на принуждение най-малко един път в живота си просто тъй като е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с душевен и/или полов тормоз. По думите му това е неприемливо и би трябвало неотложно да бъде спряно.

"Истанбулската спогодба би трябвало да помогне на предварителната защита и битката против насилието над дамите и домашното принуждение. Това е първият обвързващ и изчерпателен интернационален инструмент в Европа, който се занимава с насилието против дамите. Не става въпрос за налагане на нови обществени стандарти, става дума за възбрана на насилието. Като социалист аз съм горделив, че битката за тъждество и отбрана на дамите заема централно място в моето придвижване от 150 години насам ", добави Тимерманс.

Той посочи, че документът е подсилен и от страните членки в Съвета на Европейски Съюз, и от Европейският парламент го поддържа.

"И в този момент аз мога единствено да се надявам, че българското Народно заседание ще ратифицира тази спогодба в полза на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества ", означи първият заместник-председател на Европейската комисия
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР