Първият законопроект, което ще внесе ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент ще

...
Първият законопроект, което ще внесе ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент ще
Коментари Харесай

Левицата!: България трябва да наложи вето върху безмитния внос на украинско зърно

„ Първият законопроект, което ще внесе ЛЕВИЦАТА! в идващия парламент ще бъде решение за задължаване на българското държавно управление да наложи несъгласие върху продължаването на безмитния импорт за украински храни. България може и е длъжна да предприеме тези ограничения, с цел да отбрани родните аграрни производители. “, това съобщи Мая Манолова през днешния ден.

Според нея е необяснимо страхопочитанието на българските управляващи към европейските служители. Правителствата на Полша и Румъния към този момент са подхванали нужните дейности и приканват да се ограничи количеството на украинското зърно, което влиза през Европейския съюз, тъй като дестабилизира локалните пазари. Те са поискали от Европейската комисия да употребява регулации и приканват за налагане на всички вероятни ограничения, в това число квоти и защитни мита, които да лимитират вноса на украинско зърно.

Българските зърнопроизводители също са обречени на банкрут поради безмитния импорт и ниските цени на зърно, царевица, жито, слънчоглед, които се внасят от Украйна. Мая Манолова подсети, че през 2021 година са импортирани 20 000 тона слънчоглед от Украйна, а от започването на войната през 2022 година до в този момент вносът е скочил на 900 000 тона.

Предстои да бъде продължен регламента за вноса на украински артикули, който в началото е имал напълно други цели – да избави от загуби украинските производители и да избави от апетит хората в страните от Третия свят. Вместо България да бъде транспортен кулоар, българските зърнопроизводители са сложени в обстановка на нелоялна конкуренция от храни, за чието качество и сигурност няма никакви гаранции. Изискванията към българското произвеждане са доста разнообразни и по-прецизни, а в Украйна се води война. Мая Манолова подсети, че Англия ще оказва помощ на Украйна със снаряди и боеприпаси с обеднен уран, който попадайки в околната среда и при липса на надзор на храните, ще съставлява опасност за здравето на хората.

Европейските обезщетения към българските производители са на стойност 16 млн. евро, което Мая Манолова дефинира като „ смешна мярка “, защото се равнява на към 1 лев за декар обработваема земя. „ След като ние сме солидарни с европейските страни, в този момент е моментът Европа да бъде солидарна с българските зърнопроизводители и обезщетенията да бъдат задоволителни. “, безапелационна е тя.

Тя подсети за опасността от импорт на голямо количество яйца и изсъхнало мляко от Украйна, които също са със подозрително качество.

ЛЕВИЦАТА! предлага таван на надценките, с цел да отбрани, а не да се оказва напън върху българските производители. Мая Манолова акцентира, че цената се усилва не от производителите, а от комерсиалните вериги, освен това с до 50 – 70 %.

Затова ЛЕВИЦАТА! си е сложила ясни цели – без инфлация и далавера, без картели и без война. Като мярка за битка с картелите в хранителния отрасъл ЛЕВИЦАТА! предлага да се упражнява „ драконовски “ надзор над комерсиалните вериги, като първо се дефинират надценките, с които могат да работят. От обединението предложиха 5 % надценка на 10 артикули от първа нужда.

Парламентарни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР