Първият законопроект е внесен от Радослав Рибарски и група народни

...
Първият законопроект е внесен от Радослав Рибарски и група народни
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: НС решава за дерогацията за руски петрол, гласува и вота на недоверие

Първият законопроект е импортиран от Радослав Рибарски и група народни представители от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ). С промените се предлага енергийните вноски при импорт и транспорт на природен газ за пренос с генезис от Русия с избрани кодове да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа. Целта на предлагането е да не се заплаши ликвидността и финансовото положение на операторите на преносната мрежа, показват вносителите.

Вторият законопроект за промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна е импортиран от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Целта на измененията е анулацията на дерогацията.

В отчета на Комисията по енергетика се показва, че изключването на България от европейското петролно ембарго не е намалило доста цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи доходи от корпоративен налог. Министерският съвет не е подхванал никакви ограничения за гарантиране на ползите на страната и българските жители. При този политически подтекст няма стопански или даже механически аргументи България да резервира дерогацията от петролното ембарго на Европейския съюз, което попречва процеса на стратегическо обособяване от Русия в енергийния бранш, се добавя в отчета.

Изслушването на министър-председателя Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев по отношение на обстановката с неработещата от пролетта на 2022 година ПАВЕЦ " Чаира " , която е значима за балансирането на енергийната система, е планувано като точка втора от програмата за през днешния ден. Вносители на настояването за чуване е водачът на " Възраждане " и ръководител на парламентарната група Костадин Костадинов и група народни представители.

Гласуването по втория избор на съмнение за бранша на защитата пък e планувано от 13:55 часа. Вотът беше импортиран с подписите на " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " Има Такъв Народ " поради неприятно ръководство, съгласно тях във връзка с защитата и сигурността на страната. Вчера дебатите продължиха близо пет часа. За да мине в пленарната зала е задоволително нормално болшинство.

От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи обявиха, че ще застанат зад държавното управление и няма да поддържат вота. При това състояние, гласовете на вносителите от Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ са незадоволителни.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР