Първият японски робот барман вече сервира напитки в заведение в

...
Първият японски робот барман вече сервира напитки в заведение в
Коментари Харесай

Робот барман прави коктейли в Япония

Първият японски робот барман към този момент сервира питиета в заведение в столицата на Япония. Това е част от тест, който може да докара до вълна от автоматизирани услуги в заведения за хранене и магазини, борещи се в търсенето на личен състав измежду застаряващата нация.

Роботът сервира питиета от бар в механа, ситуирана в влиятелен квартал на Токио. Лице върху прикачен таблет се усмихва, до момента в който си " лафи " за времето, приготвяйки поръчки. Разработката на компанията QBIT Robotics може да налее бира за 40 секунди и да забърка коктейл за минута. Със програмен продукт за изкуствен интелект употребява четири камери за наблюдаване на клиентите, с цел да проучва дали са удовлетворени.

" Харесва ми, тъй като прави обслужването безпроблемно ", показа Сатоши Харада, чиновник в ресторанта. И добави: " Ако съумеят да го създадат малко по-бърз, ще бъде още по-добре. "

Намирането на служащи в Япония, изключително в бранша на услугите, става все по-трудно. Правителството понижи визовите ограничавания, с цел да притегли повече задгранични служащи, само че фирмите към момента са изправени пред дефицит на работна ръка, защото популацията понижава и броят на хората над 65 години е повишен до повече от една трета от общия брой.

Компаниите за услуги, които не могат да се реалокират в чужбина или да се възползват от автоматизацията, са по-уязвими от индустриалните. Само в опазването на здравето Япония чака дефицит от 380 000 служащи до 2025 година

Япония счита да употребява в Олимпийските игри в Токио през 2020, започващи на 27 юли, автоматизирана технология на Toyota Motor и Panasonic Corp за обслужване на гости, служащи и спортисти.

Тестът на бармана-робот в заведението, в което работят към 30 души, ще продължи два месеца, след което ресторантът ще оцени резултатите.

Цената на машината от 9 милиона йени (82 000 долара) е толкоз, едвам се наеме човешки барман за три години.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР