Първият вот на недоверие срещу кабинета Борисов 3 започна вяло,

...
Първият вот на недоверие срещу кабинета Борисов 3 започна вяло,
Коментари Харесай

Отсъствието на Борисов стана централна тема в дебатите по вота на недоверие

Първият избор на съмнение против кабинета " Борисов " 3 стартира неенергично, в отсъствието на премиера, а тъкмо час след старта на дебатите от Българска социалистическа партия желаеха отмора до идването му в пленарна зала. Така отсъствието на Борисов се трансформира в централна тематика при започване на дебатите.

" Не може да обсъждаме избор на съмнение към държавното управление без министър-председателя. Ако не можете да го осигурите като ръководител на Народното събрание, дайте отмора ", обърна се социалистът Антон Кутев към председателката на Народно събрание Цвета Караянчева.

След почивката социалистите още веднъж желаеха да се прекъсне съвещанието до момента в който Борисов не се появи. Той по този начин и не пристигна в Народното събрание с аргумента, че организира интернационалните срещи.

В пленарната зала са вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и някои от министрите. Други са в Брюксел поради задължения около европредседателството. В залата бяха позволени техни заместници, което бе оспорено от социалистите с аргумента, че " зам.-министрите могат да бъдат заменени и без избор на съмнение ".

Сред претекстовете за импортирания избор, които бяха показани от зам.-председателя на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков, са образци като пробитата система на приходните организации, подкупи за печелене на публични поръчки, ремонтът на НДК, влизането на бежанци през оградата на границата с Турция, кавги като " Кумгейт ", " Суджукгейт " и други

" Оглушителното неявяване на министър-председателя е признание за корупция. Ако не беше по този начин, той щеше да е тук ", съобщи от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия

Нинова. По думите й по този начин вотът е завършил преди да е почнал. След което посвети вота на всички хора, които не са дали подкупи.

" Уважаеми български жители, вършим този избор на съмнение за вас. Всеки от вас е свободен да поддържа Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Оперативна програма, " Воля ", Движение за права и свободи, само че всеки от вас е срещал в живота си корупцията. Този избор не е единствено на Българска социалистическа партия. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в оня лист за детските градини с преимущество. Той е за служащите, които не са си получили заплатите, само че работодателите ще се измъкнат от отговорност, тъй като са си платили, на който би трябвало или са близки до властта. Той е на притежателите на дребни и фамилни компании, които няма да получат социална поръчка ", посочи водачът на левицата.Тя даде обещание, че рано или късно, който краде от хората,ще лежи в пандиза, и България ще стане естествена страна. " Краде се, купува се смирение и безмълвие. Ако не искаш да бъдеш платен - бият. Усъвършенстват се, модернизират се, тъй като светът се модернизира. Помните ли по какъв начин Бойко Борисов управляваше митниците преди години? Простичко – с телефони ", сподели Нинова и напомни случая " Ало, Ваньо ". След което изясни, че в този момент непосредствено и " съвременно " се манипулира електронната система на митниците.

" Уважаеми българи, по-късно ще чуете от трибуната едно изречение, което не би трябвало в никакъв случай да се изрича в демократична страна член на Европейски Съюз. А то ще бъде " Българска социалистическа партия няма право да приказва за корупция ". Не, има, тъй като зад тези 80 социалисти, стоят 1 млн. българи. Вие не можете да кажете на 1 млн. българи: " Няма да говорите ", продължи Нинова.

По думите й ръководещите ще се опитат да лишават на социалистите правото да бъдат лидер на битката с корупцията, само че те няма да го разрешат.

" Ние имахме опция да станем част от корупцията - ние не желаеме да споделяме с тях трапезата. Искаме да сменим модела, 28-годишния модел на ръководство на България ", разгласи Нинова.

След нея думата взе правосъдният министър Цецка Цачева. " Да се твърди, че няма воля за битка с корупцията, че нищо не се прави, че няма политики, е надълбоко погрешно изказване “, заявява тя.

Цачева цитира последното проучване на " Евробарометър”, съгласно което жителите на доста други европейски държи също сочат, че при тях има корупция.

" Вие спекулативно извеждате избрани данни, с цел да повтаряте една спекулативна теза”, обърна се тя към Българска социалистическа партия и акцентира. По думите й държавното управление полагало огромни старания, образец за което били антикорупционният закон и променените в Наказателно-процесуален кодекс. " Няма по какъв начин да не се върна на предизборната платформа на ГЕРБ и да направя един къс разбор с предизборната платформа на левицата. Колеги от ляво, знаете ли какъв брой пъти вие споменавате във вашата предизборна платформа за систематична битка с корупцията – нула”, нападна Цачева социалистите.

Преди да стартират дебатите пред постройката на Народното събрание представители на Българска социалистическа партия проведоха митинг против модела на ръководство на ГЕРБ. В него участваха към 30 души, като множеството от тях носеха плакати.

Вотът ще бъде гласуван в четвъртък. За да мине, са нужни най-малко 121 гласа, с колкото Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - единствената друга партия, която го поддържа, не разполагат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР