Първият във Варна и втори в страната иновативен апарат за

...
Първият във Варна и втори в страната иновативен апарат за
Коментари Харесай

Иновативен апарат в ДКЦ 5 открива в най-ранен стадий рак на гърдата

Първият във Варна и втори в страната новаторски уред за ранна диагностика на рак на гърдата беше показан през днешния ден в ДКЦ 5 „ Св. Екатерина “. Той може да засече туморни формирания без външни белези и с размер от едвам 3 мм, които остават невидими месеци наред за познатите досега технологии. Методът е неусетен, щадящ и изцяло безопасен. При него няма облъчване, което разрешава да бъдат правени прегледи няколко пъти в годината. Тези благоприятни условия на актуалната медицина вършат методиката изключително желана за първичен скрининг на рака на гърдата изключително в случаите на генетична фамилна обремененост или лекуване с хормонални препарати, изясни през днешния ден при презентацията шефът на ДКЦ 5 доктор Галя Павлова.

Изследването продължава не повече от 20 мин., като първите 6 са предопределени за адаптация на самия пациент, сподели още доктор Павлова. По думите й сега трима експерти от лечебното заведение се образоват да работят с новата инсталация. Засега такова проучване не се заплаща от НЗОК, в ДКЦ 5 прегледът ще коства 55 лева, записванията могат да се създадат на регистратурата в лечебното заведение. Прогнозите са, че на ден могат да бъдат изследвани към 15 пациентки съгласно график, който да е комфортен и за работещите дами, добави доктор Павлова.
Технологията е дело на инженери от Холандия, само че самото произведение е конструирано и от поляци, които държат патента за 20 година напред, изясни представител на производителя. Изследването, характеризиращо се с изключителна акуратност, се основава на контактна термография с течни кристали. Един от сигналите за съществуване на рак на млечната жлеза може да бъде нарасналата температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият уред за диагностика. За няколко минути се генерират 45 термографски облика, които се изпращат за разбор от изкуствен интелект в база данни на сървъра на компанията в Полша. Резултатите за разбор се получават в границите на няколко минути.

„ Нуждаем се от дейно осъществяване на профилактика за ранно диагностициране рака на гърдата, най-често срещаното онкологично заболяване при дамите. Той е на второ място по причиняване на гибел. Годишно в България се записват към 3900 нови случая, а приблизително сред 1300 и 1400 българки умират всяка година от това заболяване. Увеличават се случаите на рак на гърдата при дами на възраст сред 30 и 35 години, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едвам на 14г. “, разяснява доктор Павлова.

Тя изрази убеденост, че профилактиката може да срещне поддръжка от община Варна като една бъдеща скринингова стратегия за ранна предварителна защита. И получи поддръжка за тази концепция от доктор Лидия Маринова, от години обвързвана с общинското опазване на здравето, доцент Цветкова, ръководител на здравната комисия към общинския съвет и Ася Георгиева от здравната дирекция в общината, които бяха измежду гостите на презентацията на новата инсталация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР