Първият ваксинационен център за имунизация срещу COVID-19 е пред Столичната

...
Първият ваксинационен център за имунизация срещу COVID-19 е пред Столичната
Коментари Харесай

София е готова за ваксинация: къде и как ще ни имунизират

Първият имунизационен център за имунизация против COVID-19 е пред Столичната районна здравна ревизия /СРЗИ/. На разположение са две коли за спешна помощ, като при пораждане на някакъв вид незабавна потребност пациентът ще бъде превозен, изясни пред публицисти министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, който ревизира на място по какъв начин работи новият имунизационен кабинет.

Тук ще се организира имунизацията по организационния проект, който беше препоръчан през вчерашния ден на срещата с шестимата шефове на РЗИ-та от доктор Данчо Пенчев, началник на РЗИ-София.

" Ваксината е доброволна и безвъзмездна. Гражданите могат да се осведомят от електронните табла, има къде да седнат, тук са имунизационните кабинети. На място ще има две коли за спешна помощ. Организацията в столицата е направена на задоволително високо равнище ", сподели министърът.

При нужда има опция да бъдат разкрити още два центръра от подобен вид в София, заяви министърът.

Вече е подготвен логаритъмът на така наречен пътна карта на имунизационния развой , която включва логистиката и организацията на кабинетите за имунизация. В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за имунизация. Те ще разполагат с всичко належащо за имунизацията против COVID-19.

Първа фаза ще стартира в лечебните заведения. Към момента искащите да се имунизират медицински експерти са към 33 на 100, само че от някои лечебни заведения продължава да се подава информация за още искащи, сподели министър Ангелов. Работим по основаването на форма за осведомено единодушия и ще търсим всички отговори на въпросите, които задават хората, с цел да може информацията да стигне до тях такава, че те да могат да създадат своя осведомен избор, добави още той.

Министър Ангелов напомни, че към сегашния миг има информация, че имунизациите са едно- и двудозови, само че към момента няма одобрена тяхна къса характерност. Вероятно имунизирането на българските жители ще стартира при започване на идната година. До започване на имунизацията ще има отговор и къде ще се вписва, че даден човек се е ваксинирал.

София е подготвена за старта на имунизация , откакто имунизациите бъдат утвърдени. Ние създадохме подобаващата организация за нужната логистика, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Предоставяме и 8 подкрепящи екипа, които да са разполагаем на РЗИ, с цел да им оказват помощ, когато стартират имунизациите, разясни градоначалникът.

По думите й към 40 на 100 от работещите в общинските лечебни заведения са декларирали до този миг желанието си да се имунизират. Тя удостовери, че е подготвена да се имунизира. Желанието си да се ваксинира е заявил и брачният партньор ѝ, който е доктор, призна тя.

До края на седмицата шефовете на шестте районни здравни инспекции, отговарящи за шестте района в страната, би трябвало да създадат пътна карта за съответния район и спецификите на мястото и в случай че се постанова, ще се основат подобен вид имунизационни центрове. Обикновено подобен вид центрове се основават в огромните градове, сподели още министър Ангелов.

В отговор на въпрос дали би трябвало да се имунизират преболедувалите коронавирусната зараза министър Ангелов напомни мнението на основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, съгласно който това не би било рисково за тяхното здраве. Това се отнася и за хората, които сега на имунизирането биха могли да са позитивен за ковид резултат, само че нямат изявена симптоматика.

Много е рано да се отговори за поетапно разхлабване на ограниченията , разяснява министър Ангелов думи на министър Деница Сачева от тази заран. Предстои среща с БЛС, с други съсловни организации, с сътрудници министри обсъждаме упованията на представителите на другите браншове и ще се опитаме да създадем най-хубавото за жителите, увери той. Като министър на опазването на здравето изрично не мога да се съглася, че цената, която плащаме с живота на толкоз български жители, не мога да се съглася с разхлабване на ограниченията, добави той.

По време на среща с вицепремиера Томислав Дончев през днешния ден са били разисквани предложенията за оптимално безвредно застраховане на изборния развой, само че към момента не сме подготвени с финалния вид, добави още министър Ангелов. Наш ангажимент е да го организираме безвредно, в това число и за участниците в секционните изборни комисии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР