Първият в страната Център за наивистично изкуство отвори врати в

...
Първият в страната Център за наивистично изкуство отвори врати в
Коментари Харесай

Първият в страната Център за наивистично изкуство отвори врати в Пловдив

Първият в страната Център за наивистично изкуство отвори порти в Пловдив. Най-младата изложба в града е разположена в креативния квартал Капана. Откриването на Центъра беше придружено и от първата интернационална галерия - „ Наивизъм ", в която са събрани творбите на 28 художници от 13 страни.

От 20 години художникът Яна Илиева работи в областта на наивистичното изкуство. Поддържа непрекъснати контакти с създатели от цяла Европа. Заедно следват стъпките на новите хрумвания в наивизма. Така се появява и концепцията й да сътвори първият " дом " на наивистично изкуство - изложба „ Арт Наив Капана ".



Яна Илиева е и куратор на първата галерия в Центъра. " С огромна част от художниците ние се познаваме от фестивали и сборни изложения на наивистичното изкуство, което набира голяма скорост в Европа и по света със своите ценители и колекционери. Този жанр е доста въздействащ и носи доста огромна наслада за очите на фона на действителността, която ни заобикаля ", споделя Яна Илиева.

Всеки един от участниците в първата открита в Центъра галерия демонстрира посредством истински техники другите посоки в наивистичното изкуство. Творбите преплитат сюжети, които въодушевяват, предизвикат, описват истории, основават нови легенди и ни карат да се докоснем до магическите светове на създателите на картините.



" Изложбата е доста впечатляваща, съвременна, на извънредно картинно място. Радвам се да видя тук европейски художници, създатели от Израел, които демонстрират личен жанр, цветове и музи. За мен това е една от най-хубавите наивистични изложения, на които съм участвала. С наслаждение откривам и Пловдив като град. ", разяснява специалистът по наивизъм Ноеми Ешет - Розенцвайг, която участва на откриването на Центъра по наивистично изкуство.



Художниците-наивисти са извънредно щастливи, че първият български център, отдаден на този жанр в изобразителното изкуство, се ражда таман в Пловдив, и то в годината, в която градът е европейска столица на културата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР