Първият в Източна Европа фонд за инвестиции в изкуството започва

...
Първият в Източна Европа фонд за инвестиции в изкуството започва
Коментари Харесай

Първият фонд за инвестиции в изкуството в България е факт

Първият в Източна Европа фонд за вложения в изкуството стартира активност в България, а след дни следва и формалната премиера на добитите досега произведения от фонда, оповестиха от компанията майка "Експат Капитал ".

Инвестиционният фонд "Експат Глобално Изкуство " има богато портфолио от картини, фотографии, статуи. Около 120 от тях ще бъдат показани и препоръчани на аукцион на 19 ноември във Военния клуб. Гости на гала-вечерята, по време на която ще се състои и търг с скрито и очевидно наддаване, ще бъдат настоящи акционери, бъдещи вложители, колекционери и създатели. Специално за събитието идва известният американски специалист в региона на вложенията в изкуството Джоу Ла Плака (Jo La Placa). Той ще изнесе къса лекция за изкуството като атрактивен капиталов клас.

Колекцията от активи на капиталовия фонд включва творби от разнообразни създатели, интервал и жанр. Сред тях са картини от всепризнати майстори като Светлин Русев, Дечко Узунов, Димитър Казаков - Нерон, Бенчо Обрешков, произведения на открити създатели като Иван Кюранов и Свилен Стефанов, както и творчество от модерни и към момента незнайни актьори, чиято работа се прави оценка като перспективна и печеливша в бъдеще. Специално внимание ще бъде обърнато на Петра Димитрова (23 г.) от Варна, която ще бъде показана с 21 свои картини. Петра завоюва първа премия в категория "Живопис " на Националния конкурс за модерно изкуство за млади създатели, проведен от "Експат Глобално Изкуство " през юни тази година.

Фондът има опортюнистична тактика с фокус върху модерни създатели, чието творчество може да бъде оценено високо скоро, както и върху остарели създатели, които могат да бъдат преоткрити от пазара. "Непрекъснато търсим интензивно положителни покупко-продажби, в това число със самите създатели, които, попадайки в портфейла на фонда, получават валидация на цените си и по-големи благоприятни условия да покажат своите работи пред по-широка и профилирана аудитория. Фондът няма тактика да образува непрекъсната своя сбирка, а по-скоро търси стойностни произведения с добър капацитет за реализация на пазара, тъй че да обезпечи на акционерите си облаги от покачването в цените на творбите в средносрочен и дълготраен проект ", споделя ръководещият сътрудник на "Експат Капитал " Никола Янков. Това дава опция даже хора, които не са задълбочени познавачи на изкуството, да завоюват от вложения във Фонда.

"Експат Глобално Изкуство " е проведен като акционерно сдружение с два класа акции и на процедура е първият институционален вложител на характерния пазар на изкуството в България. Относително огромен и професионално ръководен, фондът дава доста преимущества за акционерите. Сред тях са доста по-изгодните цени за придобиване и продажби на активи спрямо самостоятелен покупател или продавач на свободния арт-пазар. Част от тактиката на фонда е да купува изкуство на пазари, където цените са ниски (какъвто е българският, например) и да продава на пазари с открити обичаи за колекционерство и в пъти по-високи цени, каквито са пазарите в Западна Европа и Съединени американски щати.

"Експат Глобално Изкуство " към този момент има опит и в придобиването на цели сбирки, които по разнообразни аргументи са владеене на притежатели, незаинтересовани от развиването и поддържането им. Професионалните консултанти, оценители, застрахователи и депозитари дават гаранция за цената и достоверността на творбите в портфейла.

"Експат Глобално Изкуство " застава и зад друга значима задача - да даде късмет на млади гении. В активите на фонда към този момент има произведения на перспективни, само че към момента незнайни за необятната аудитория млади създатели, а наклонността е поддръжката за тях да продължи. Освен че това генерира облаги за акционерите, с тази самодейност прохождащите актьори с капацитет получават опция да израснат професионално, да бъдат видяни от колекционерите, галеристите и сътрудниците на пазара, а също и да наредят платната си до всепризнати майстори. За първи път това ще се случи на 19 ноември, когато на търг паралелно с класики и произведения на открити съвременни създатели, ще бъдат препоръчани и картини от млади гении.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР