Първият в Германия плаващ терминал за втечнен природен газ започна

...
Първият в Германия плаващ терминал за втечнен природен газ започна
Коментари Харесай

Първият плаващ терминал за втечнен газ заработи в Германия

Първият в Германия плаващ терминал за полутечен природен газ стартира работа във Вилхелмсхафен.
Плаващият терминал край крайбрежията на Северно море в Долна Саксония ще помогне за превъзмогване на дефицита на газ в Германия, породен от неналичието на доставки от Русия. До края на идната година би трябвало да бъдат построени още четири терминала в Брунсбютел, Щаде и Любмин.

Делегация на немското държавно управление, включваща канцлера Олаф Шолц, министъра на стопанската система Роберт Хабек и министъра на финансите Кристиан Линднер, взе участие в церемонията по откриването на оборудването. Както прецизираха от кабинета на канцлера, корабът Höegh Esperanza към този момент е дебаркирал във Вилхелмсхафен, претрупан в Испания с полутечен газ от Нигерия.

Доставеното от него количеството газ ще е задоволително за 50 000 семейства за една година. Според проектите на оператора Uniper на 22 декември природният газ ще бъде доставен до немската газопреносна мрежа.

Тино Крупала, съпредседател на опозиционната дясна партия " Алтернатива за Германия ", разкритикува смисъла на новата облага. Според него петте милиарда кубически метра газ, които годишно ще обезпечава терминала, покриват една 6% от газовите потребности на страната, съобщи БГНЕС. 

Германия е най-вече обвързана с съветския природен газ в цяла Европа, в това число посредством " Северен поток " 1. Въпреки че " Северен поток " 2 беше подготвен, не стартира работа поради войната в Украйна. Голямата съгласуваност на немската стопанска система с съветския газ, почнала по времето на Герхард Шрьодер и задълбочила се през дългото ръководство на Ангела Меркел, се наложи да бъде коренно прекратена. Войната завари немските газохранилища полупразни, защото бяха отдадени на " Газпром ". До началото на есента страната съумя да запълни хранилищата си. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР