Първият в България водороден електромобил е регистриран на името на

...
Първият в България водороден електромобил е регистриран на името на
Коментари Харесай

Регистриран е първият в България водороден електромобил

Първият в България водороден електрически автомобил е регистриран на името на ИЕЕС-БАН. Возилото с марка „ Hyundai Nexo “ е закупено по процедура за социална поръчка за доставка и гаранционна поддръжка. То бе показано по време междинна конференция през вчерашния ден по плана „ Център за подготвеност ХИТМОБИЛ “.

Задвижването на автомобила се реализира от електрически мотор с мощ 120 kW и оптимален въртящ миг от 395 Nm. Енергията за придвижване, както и за всички потребители в автомобила, се създава от горивна клетка с мощ 95kW. Продукт на електрохимичната реакция в нея сред водорода, доставен от резервоари на борда на автомобила и О2 от околния въздух е единствено вода.

За обезпечаване на нужната оптималната мощ в динамичен режим, автомобилът разчита на литиево йонна батерия с дребен потенциал 1,56 kWh и мощ 40 kW. Зареждането ѝ се реализира от горивната клетка или в режим на рекуперация (техн. възстановяване) при прекъсване на автомобила.

Водородният електрически автомобил с горивни кафези е с нулеви излъчвания , както на нездравословни субстанции, по този начин и на въглероден диоксид.

Необходимият за автомобила водород се съхранява в три резервоара (по 52,2 литра всеки) разпределени под втория ред седалки и пода на багажника, като времето на зареждане с водород е съизмеримо с това на колите с стандартни горива . Каталожният пробег с едно зареждане е до 660 километра , само че през 2021 година в Австралия е подложен връх от 887,5 километра.

Предаването на въртящия миг към колелата на автомобила се реализира от нормалната за електрическите коли едностепенна предавателна кутия . „ Hyundai Nexo “ форсира от 0 до 100 километра в час за 9,2 секунди. Максималната скорост е електронно лимитирана до 179 километра в час.

Сред главните провокации пред водородната подвижност е неналичието на зарядна инфраструктура . Мрежите от зарядни водородни станции по света са в начален стадий на създаване, а България въобще не разполага със зарядни станции все още.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР