Първият в България Център за допълваща грижа за деца с

...
Първият в България Център за допълваща грижа за деца с
Коментари Харесай

В София отвори врати първият център за деца с ревматични заболявания

Първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични болести и техните родители отвори порти тържествено през днешния ден в столичната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ".

Центърът ще е част от Клиниката по ревматология, кардиология и хематология в детската болница, само че в него отвън лекарската помощ децата и околните им ще могат да се съветват с разнообразни експерти, психолози и арт терапевти, както и да получат всякаква информация и хрумвания за надзор на болестта.

Около 60 хиляди души в България страдат от автоимунното заболяване ревматоиден артрит, което предизвиква хронично инфектиране на ставите. Над 900 са децата с тази болест, като при тях болестта протича нападателно и може да докара до инвалидизация.

Националната здравноосигурителна каса поема на 100% лекуването на децата с тази болест, като реимбурсира и най-съвременните биологични лечения, само че остава казусът със обществената им изолираност, показаха от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА), която е основателят на новия център за помощ на деца с ревматични заболявания.

По думите на ръководителя Роза Чеглайска днешният мотив е единствено началото на напъните за обезпечаване на сложна грижа за децата с ревматични болести. В центъра ще се организират лекции от експерти, ще има и постоянни занимания по арт терапия за искащите.

Инициативата е получила поддръжката на здравни институции, в това число на депутати и на Националната здравноосигурителна каса. " Ние не би трябвало да разрешаваме децата да се инвалидизират. Те би трябвало да изживеят своето детство ", разяснява Роза Чеглайска.


© Дневник

Актрисата Стефания Колева е лице на инициативата
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР