Първият в България агрохакатон*, ще се проведе на 13 и

...
Първият в България агрохакатон*, ще се проведе на 13 и
Коментари Харесай

Търси се най-добрата IT идея в земеделието

Първият в България агрохакатон*, ще се организира на 13 и 14 септември 2019 година в с. Изгрев, обл. Шумен.

Целта на събитието е да се предизвика интерес и схващане измежду земеделските производители за опциите и преимуществата на цифровите технологии, както и да ангажира IT експертите при решаването на актуалните провокации в агросектора. Организатори са Посолството на Нидерландия в България, частни компании, които работят в региона на нововъведения в земеделието, и българският дигитален иновационен хъб за земеделие AgroHub.BG.

Темите, по които участниците ще създават решения, са: Технологии в пчеларството, Интернет на нещата и автоматизации в земеделието, Обработка на данни от земеделска техника и Изкуствен разсъдък в земеделието. Хакатонът дава опция за самостоятелна или отборна конкуренция. Най-добрите хрумвания ще получат парични награди от наградния фонд на обща стойност 22 000 лв..

Участниците в хакатона ще имат разполагаем ментори, които ще подкрепят процесите по разработка на планови оферти в границите на 28-часовото събитие. Един от менторите е доцент Божин Божинов. Той бе два мандата декан на Факултета по агрономство към Aграрния университет в Пловдив и 6 години началник на вузовския демонстрационен център за нови технологии в земеделието. Повече от 3 години интензивно взе участие в създаването и практическото приложение на системи за точно земеделие, учредени на потреблението на дронове.

Първият агрохакатон е най-голямото събитие, свързващо IT и агросектора, провеждано в миналото у нас. Неговите основатели са уверени, че то е единствено началото към идващото равнище в земеделското произвеждане, а обединените старания ще доведат до реализиране на действителни резултати, подкрепени от високите технологии.

*Хакатон (от англ. Hackathon - хакерски маратон) - е спортно събитие, в което компютърни програмисти и други софтуерни разработчици, в това число графични и интерфейс дизайнери, мениджъри на планове и други специалисти, си сътрудничат интензивно в софтуерни планове. Целта на хакатона е основаването на концептуални програмен продукт или хардуер решения по авансово заложена тематика в границите на закрепен интервал от време.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР